Leestijd: 2 minuten

Hendriks Coppelmans bouwt mee aan Brainport Smart District met de plus-op-de-meterwoningen

Brainport Smart District

18 September 2019

Huizen die groene stroom opwekken aan elkaar koppelen, dat biedt mogelijkheden. In Brainport Smart District, de ‘Slimme Wijk’ in Helmond-Brandevoort. Een rol is weggelegd voor de Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden.

Visualisatie van plus-op-de-meterwoningen. © Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Deze zogenoemde plus-op-de-meterwoningen krijgen behalve zonnepanelen ook allemaal een accu. Daarmee wordt het mogelijk stroom uit te wisselen. Al die huisbatterijen worden gekoppeld aan een systeem dat de energievraag en het -aanbod van 140 huishoudens op elkaar afstemt. Het geheel houdt energie over.

Huisaccu’s
Het plan kent nog een tweede trap: bij een piek in de vraag naar stroom kan de energievoorraad van de elektrische deelauto’s worden ingezet, via de huisaccu’s. De auto’s léveren dan dus energie. Later kunnen ze zelf weer worden opgeladen. ,,Zo ontstaat een efficiënt, schoon energiesysteem”, zegt René Beks, directeur Ontwikkeling en Innovatie van Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden. Dat bedrijf gaat de plus-op-de-meterwoningen neerzetten.

Hendriks Coppelmans werkt voor dit project samen met het Helmondse Ecarcell en de sociale ontwerpers van Morgenmakers. Want het concept raakt aan veel meer dan alleen techniek. Het gaat ook over het delen van data en diensten en dus over privacy en beschikbaarheid. Het idee is dat de bewoners samen via Ecarcell een aantal elektrische deelauto’s leasen en dat het aan huis opladen ervan (energielevering) en het gebruik (energieverbruik) worden verrekend.Hendriks Coppelmans zorgde de voorbije jaren in Brabant al voor ongeveer vierhonderd nul-op-de-meterwoningen. ,,Daar hebben we veel van geleerd, ook wat betreft de vraag van de consument”, aldus Beks. Conclusie: ,,Die vraag verschuift snel. Steeds meer mensen raken enthousiast, willen zelfvoorzienend worden.”

Prijskaartje
Met deze volgende stap is uiteraard geld gemoeid; zowel de ontwikkeling van zulke nieuwe infrastructuur als de aanleg heeft een prijskaartje. De verkoopprijs van een plus-op-de-meterwoning zal dan ook hoger liggen dan die van een conventionele(re) woning. Hoe veel hoger zegt Beks nog niet te kunnen aangeven. ,,Maar een koper verdient zijn geld terug door veel lagere maandlasten.”Ook banken en andere hypotheekverstrekkers lijken klaar voor dit soort nieuwe ontwikkelingen. Als maandlasten aantoonbaar erg laag zijn, kunnen mensen een hogere lening aangaan, verwacht Beks. “Hierin is de laatste jaren veel veranderd. Ik voorzie op dit vlak helemaal geen problemen.”

Meer weten over de Brainport Smart District in Helmond?
Meldt u aan voor de bijeenkomst Lessons learned Toronto op 1 oktober!