NVB Publicaties

downloads beschikbaar
Thermometer

Woningmarkt immuun voor coronacrisis

NVB BOUW: “˜Door krapte neemt vraag naar nieuwbouw sterk toe”

De markt voor nieuwbouw koopwoningen draait uitstekend als het gaat om prijsontwikkeling en verkoopvolumes. Het grote woningtekort zorgt ervoor dat de vraag naar nieuwbouw onverminderd hoog blijft. Wel nemen de risico’s toe. De prijzen zijn hoog, terwijl door de economische malaise juist de vraag in het goedkope segment enorm toeneemt. Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de nieuwe Thermometer koopwoningen.

verder lezen
downloads beschikbaar

Essay ‘De onderste steen boven’

Bouw meer woningen met een tuin

Nederlanders hebben een onuitroeibare voorkeur voor een grondgebonden woning. Zeg maar een woning met een voordeur op de begane grond en een tuintje. Toch bouwen we in Nederland steeds minder van deze woningen. Beleidsmakers - zeker ook bij de provincies - hebben een voorkeur voor stedelijke appartementen in hoge dichtheden, want dat past binnen ‘het beleid’. Met als gevolg: we bouwen niet alleen te weinig woningen, maar ook nog eens de verkeerde èn op de verkeerde plekken.

verder lezen
downloads beschikbaar
Thermometer

Thermometer Koopwoningen najaar 2019

Volg de woonwensen, gooi het roer om!

Nieuwbouwwoningen worden in rap tempo duurder. Om de prijzen niet nóg verder op te drijven is er werk aan de winkel voor alle disciplines in en rond de bouw. Het roer moet om. Gemeenten moeten terughoudender worden met het opstapelen van dure eisen bovenop het Bouwbesluit. Daarnaast hebben woningbouwers als opgave meer te standaardiseren om zo de kosten van hun nieuwbouwwoningen omlaag te brengen.

verder lezen
downloads beschikbaar

Switch naar aardgasvrij

Wat doen we met woningen in de pijplijn?

Sinds 1 juli 2018 moeten alle bouwaanvragen voor nieuwe woningen uitgaan van een energieconcept zonder aardgas. Woningen waar al een vergunning voor is aangevraagd, kunnen nog wel een aansluiting krijgen, maar het is gewenst om ook die aardgasvrij te maken. Anders moet het later – waarschijnlijk tegen hogere kosten – alsnog. Wat kunnen bouwpartijen doen om woningen die al in de pijplijn zitten, aardgasvrij te maken of op z’n minst daarop voor te bereiden?

verder lezen

Ontwerpen van de toekomst met de natuur als leermeester

Saskia van den Muijsenberg, BiomimicryNL

Waarom zijn sommige boomsoorten wel bestand tegen een aardbeving en storten gebouwen in? Waarom lukt het de natuur wel om 100% circulair te produceren en hebben wij te maken met restafval? De antwoorden op deze voor ons heel relevante vragen bieden volgens Saskia van den Muijsenberg, directeur van BiomimicryNL, een geheel nieuwe kijk op innovatie. De natuur heeft immers al 3,8 miljard jaar ervaring.

verder lezen