NVB viert 25 jaar Thermometers

Leestijd: 0 minuten

Geschreven door Nico Rietdijk op 01-08-2015

In 25 jaar kan er veel veranderen en tegelijk veel hetzelfde blijven. NVB maakte in 1991 de eerste NVB Thermometer Koopwoningen. Daarna volgden er nog 49. Vanaf het begin was deze Thermometer een schot in de roos.

De jaren negentig kenmerkten zich als woelige jaren. De hypotheekrente was hoog en piekte zelfs even op 10%. Ook was er nervositeit over het slagen van VINEX. Tegelijk was er weinig echte kennis over de huizenmarkt en de kennis die er was, was versnipperd en beperkte zich tot de bestaande markt. NVB pakte het daarom vanaf het begin anders aan en bood met de Thermometer Koopwoningen een handzaam overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, waarbij de nieuwbouw en de bestaande bouw in samenhang werden gevolgd. Samen met de indicatoren die de vraag naar koopwoningen bepalen kregen zij in iedere Thermometer een vaste plek. Zoals: renteverloop, inkomensontwikkeling, veranderingen met betrekking tot de maximale leencapaciteit en het voortdurend veranderende overheidsbeleid.

´Never change a winning team’. Dat was jarenlang onze filosofie. De basis van de Thermometer was immers goed; alle relevante ontwikkelingen waren altijd mooi gevolgd én wat nog belangrijker was: goed voorspeld. Vooral dit laatste is belangrijk. Projectontwikkeling is een prachtig vaak, maar het wordt nog mooier als je beschikt over goede marktkennis.

Vernieuwd, maar toch vertrouwd. Zo laat deze 50ste Thermometer Koopwoningen zich het beste typeren. De opzet is dezelfde als 25 jaar terug, maar met een eigentijdse cover en nieuwe vormgeving is deze weer helemaal bij de tijd.

Op dit moment is er volop beweging op de huizenmarkt. De markt herstelt zich en wij merken dat goed. Het aantal verkopen ligt bij de nieuwbouw twee tot drie keer zo hoog als op het dieptepunt, en op de bestaande markt lopen de ontwikkelingen ook mooi door. De verkoopprijzen stijgen eveneens, hoewel relatief bescheiden vanwege de steeds zwaardere leencriteria.

Al met al goed nieuws dus! Toch zijn enkele kanttekeningen op hun plaats. Zo worden de hypotheeknormen al jaren achtereen telkens verder aangescherpt. De gevolgen worden vooralsnog gedempt door de relatief zeer lage rentestand en het toegenomen consumentenvertrouwen en zullen pas op termijn manifest worden. Het is mooi dat het aantal bouwvergunningen weer stijgt, maar op middellange termijn zien wij een tekort aan nieuwbouwlocaties ontstaan. Momenteel gebeurt er op dat terrein te weinig. Het zou goed zijn als vooral ook de provincies meer open zouden staan voor de snelle groei van het aantal huishoudens. Nu willen ze die nog wel eens onderschatten.