Blok verwart betrokkenheid met hysterie

Column Coen van Rooyen

Leestijd: 3 minuten

Geschreven door Coen van Rooyen op 22-03-2016

Minister Blok liet zich op 16 maart ontvallen het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen voorlopig maar niet naar de Tweede Kamer te sturen, omdat hij “te maken heeft met allemaal hysterische bouwlobbyisten”. Coen van Rooyen, jurist bij NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers merkt op dat het een vreemde timing is van de minister om zich nu ineens wél iets aan te trekken van al die hysterische bouwlobbyisten.

Beperking van de renteaftrek? Versoberen van leennormen? Invoeren van een belasting op woningverhuur? De bouwlobby schreeuwde moord en brand maar vond in geen van de gevallen gehoor bij de ogenschijnlijk stoïcijns opererende minister. We voelden ons soms een roepende in de woestijn. Maar de minister presenteerde zich als een dokter die de onwillige patiënt het medicijn gaf waarvan hij weliswaar misschien eerst een beetje zieker, maar uiteindelijk weer beter zou worden.

En het mag hier eerlijk worden toegegeven: ook toen de eerste versie van de nieuwe bouwwet op de overheidswebsite internetconsultatie.nl verscheen, hebben we hier bij NVB best even gezucht en gesteund. Hoofdzakelijk, omdat het een wetsvoorstel was waarin de losse onderdelen – het verruimen van de aansprakelijkheid, het vergroten van het opschortingsrecht, enzovoort – bijeen werden gehouden door het verwijt in de Memorie van Toelichting, dat de bouwsector eigenlijk alles verkeerd deed wat ze verkeerd kon doen. Veel van onze leden waren dan ook verontwaardigd, omdat ze zich niet herkennen in dat door de minister opgeroepen beeld van kommer en kwel.

Maar zodra je deze negatieve ondertoon wegdenkt en je het wetsvoorstel op onderdelen bekijkt, dan is echt niet alles in de wet negatief. Sommige onderdelen in het wetsvoorstel verdienen gewoon nog wat aandacht. Een beetje liefde. De belangenbehartigers die de minister hierop wijzen zijn niet hysterisch, ik durf zelfs te geloven dat ze hetzelfde einddoel hebben als de minister.

Vrijwel alle bouwbedrijven die ik ken, staan namelijk trots voor hun werk, maken liever geen fouten en als ze die maken willen ze die ook oplossen. Een modern systeem van verantwoordelijkheid past hierbij. Maar dan wel op grond van een wet die in zijn geheel deugt. Niet een systeem dat nog rammelt. Zie die ´hysterische´ lobbyisten dus maar als een soort kwaliteitsborgers, die halverwege de bouw vertellen dat het beter kan. Wie daar naar luistert zou wel eens een veel beter eindproduct kunnen krijgen.