De klucht die Ladder voor duurzame verstedelijking heet

Leestijd: 4 minuten

Geschreven door Coen van Rooyen op 19-09-2016

Stel: u bent ontevreden over het werk dat uw schilder levert. Om de schilder te helpen biedt u hem een boormachine aan. Na enige tijd stelt u vast dat de schilder de boormachine nog niet eens uit de doos heeft gehaald. Enigszins geïrriteerd omdat de schilder het door u aangeboden hulpmiddel niet gebruikt, besluit u de schilder te melden dat het gebruik van een boormachine voortaan verplicht is. Wie kennelijk niet horen wil, moet maar voelen.

Morrend gaat de schilder aan de slag met in de ene hand een kwast en in de andere hand – het is nu eenmaal verplicht –uw boormachine. Vanaf dag 1 klaagt de schilder echter: het is onhandig, daardoor duurt het allemaal langer en dat kost hem extra geld, en dat alles gaat ten koste van de kwaliteit. U begrijpt niet goed waarom de schilder zo klaagt. Zou de boormachine niet goed zijn? U vraagt een expert op het gebied van boormachines er eens naar te kijken en die heeft het probleem al snel in de smiezen: de boormachine is veel te ingewikkeld in de bediening, omdat deze te veel standen heeft. Volgens de expert is het vrij simpel te verhelpen: haal gewoon een aantal knopjes weg en als je dan toch aan het aanpassen bent, pas dan ook de kleur van de boormachine aan.

Klinkt als een ongeloofwaardig verhaal, niet?

Maar verander schilderwerk in ‘kwaliteit van de ruimtelijke ordening’ en boormachine in ‘de ladder voor duurzame verstedelijking’, dan blijkt deze klucht momenteel voor ons te worden opgevoerd in het Haagse politieke theater.

Op 24 juni jl. heeft het ministerie van I&M namelijk een wijziging van de Ladder voor Duurzame verstedelijking op www.internetconsultatie.nl gepubliceerd. En wat blijkt? Waar gemeenten van de minister moeten onderbouwen waarom ruimte voor nieuwe initiatieven gecreëerd wordt, hoeft zij zelf kennelijk met geen woord te onderbouwen of er aan deze wet een actuele regionale behoefte bestaat. Liever richt men zich hier op de instrumentele knopjesdiscussie. Voor term x verzinnen we een nieuwe term. Term y mag verplaatst naar de toelichting en hoeft niet meer in de tekst zelf en term z vervalt. En voilà: met hulp van de vele advocaten en adviesbureaus die als ‘expert’ een stevige boterham verdienen aan de verkoop van deze ‘boormachines-voor-schilders’, hebben we de ladder een stuk ‘eenvoudiger’ gemaakt.

Het is symptomatisch dat we juist deze discussie op dit moment voeren. In een tijd waarin door gebrek aan plancapaciteit het aantal bouwvergunningen met 21% is gedaald, prijzen weer harder stijgen dan ooit en onderzoekers ervoor waarschuwen dat we straks voor onze kinderen onvoldoende betaalbare woonruimte hebben. De problemen die onderprogrammering en stroperige procedures met zich brengen gaan verder dan alleen de bouwsector. Het is tijd dat we daar dus eens een goed inhoudelijk debat over voeren. En laten we dat nou op 26 september gaan doen tijdens ons NVB Topdebat. U bent van harte uitgenodigd om daar uw bijdrage aan te komen leveren, kijk gerust even hier.

En over die ladder? Laten we ons eerst afvragen welk probleem we op probeerden te lossen. En als we er dan achter komen dat de Ladder dit probleem eigenlijk helemaal niet op kan lossen, schaf die ladder dan gewoon af. Want door de ladder duren procedures veel langer en dat kost extra geld. En dat alles gaat dan uiteindelijk juist weer ten koste van de kwaliteit.

Lees hier de brief