Het stille geheim achter de ‘lege etalages’ bij woningontwikkelaars

Leestijd: 2 minuten

Geschreven door Nico Rietdijk op 09-02-2017

Het zijn weer hoogtijdagen op de woningmarkt. Onlangs meldde makelaarsorganisatie NVM enthousiast dat “makelaars nooit eerder in één jaar tijd bijna 165.000 woningen van eigenaar hebben helpen wisselen.”

Een record waar ontwikkelaars enigszins met gemengde gevoelens naar kijken. Zij profiteren uiteraard ook, maar zijn desondanks nog altijd zo’n 24 procent van hun oude record verwijderd. Niet omdat nieuwe woningen minder populair zouden zijn. Integendeel. Nieuwbouwwoningen zijn eerlijk gezegd niet aan te slepen, zo snel zijn ze uitverkocht. Er is juist heel veel belangstelling voor nieuwbouw, doordat er over het algemeen ook beter wordt gebouwd voor de doelgroepen die op zoek zijn.

Gebrek aan aanbod

Nee, de belangrijkste verklaring dat ontwikkelaars en bouwers in het tweede halfjaar van 2016 dik vier procent minder woningen verkochten dan in het eerste halfjaar heeft te maken met gebrek aan aanbod. ‘Lege etalages’ bij de ontwikkelaars gooien flink roet in het eten. En dat is weer toe te schrijven aan gebrek aan ‘warme bouwruimte’ en aan allerhande taaie capaciteitstekorten bij gemeenten en bij de sector zelf.

Handrem

Waarom dit zo is? Simpel: op veel plekken worstelen gemeenten en ontwikkelaars nog altijd met de naweeën van de economische crisis. Of liever gezegd, met de reactie toentertijd van het Kabinet op deze crisis. Menig consument had het vertrouwen in de woningmarkt al lang en breed verloren en de animo om een huis te kopen was tot een dieptepunt gedaald. Maar dat weerhield het Kabinet er midden in de crisis niet van om de handrem extra goed aan te trekken, door zwaar te bezuinigen en ook nog eens aan alle financieringsknoppen op de hypotheekmarkt te draaien die het maar kon vinden.

Lange baan

De schade die dat vervolgens de woningmarkt en vooral de bouw- en ontwikkelsector heeft toegebracht, was immens en hindert de sector tot op de dag van vandaag. Gemeenten en bedrijfsleven waren daardoor jarenlang gedwongen zwaar te saneren en te reorganiseren. Er werd massaal afscheid genomen van personeel. Plannen werden stilgelegd of op de lange baan geschoven.

Mammoettanker

En om dat allemaal te herstellen, dat doe je niet zo één, twee drie. Inmiddels is het klimaat op de woningmarkt wel 180 graden gedraaid. Velen in de sector - van gemeente tot ontwikkelaar, en van bouwer tot leverancier van componenten - zijn dus letterlijk ‘overvallen’ door de snelheid en kracht waarmee het herstel nu plaatsvindt. Wij hebben het als NVB daarom wel vaker gezegd: als er één voorwaarde is voor een gezond functioneren van de woning- en bouwmarkt, dan is het wel continuïteit. Het is voor iedereen beter dat Nederland jaarlijks 60.000 huur- en koopwoningen bouwt dan het ene jaar 30.000 en het jaar erop 80.000. Dat lukt gewoon niet, net zo min als een mammoettanker een haakse bocht kan nemen.

Lege etalages

Natuurlijk, het heeft nooit veel zin om in wrok om te zien. Maar het zou wel zo fijn zijn als volgende kabinetten tijdens een eventuele crisis niet dezelfde fout maken als tijdens de laatste crisis is gebeurd. Prima dat het bankwezen toen hard is aangepakt, maar iets meer aandacht voor de gevolgen voor de woning- en bouwmarkt was wel zo plezierig geweest. Als dat toen namelijk netjes was geregeld, had de dreun in 2013 niet zo groot hoeven zijn, hadden we nu lang niet zoveel ‘lege etalages’ gehad en hadden we dus nu ook niet zo veel mensen hoeven teleurstellen.