Circulariteit in de toekomst

Leestijd: 3 minuten

Geschreven door Coen van Rooyen op 25-09-2018

Circulariteit is hip. Logisch, want we moeten de wereld goed doorgeven aan onze kinderen en slimme ondernemers kunnen er flink aan verdienen. Maar wie de business-case niet ziet, doet liever niet mee. Voor een voorbeeld hoeft u maar te kijken naar modebedrijf Burberry, dat recent besloot hun niet verkochte spullen niet langer te verbranden.

In mijn boekenkast thuis staat een wettenbundel van Schuurman en Jordens. Vanaf 1851 gaven zij zakwetboekjes uit voor een kwartje per stuk. [1] Voor de jurist uit die tijd onontbeerlijk. Je bewaarde ze – net als ik nu thuis – in een fraai houten kistje. Vandaag de dag is dit alles digitaal en heeft de bundel dus nog maar weinig praktisch nut. Maar wie de boekjes doorbladert, krijgt wel een prachtig inkijkje in vervlogen tijden.

Hergebruik van alle tijden

Sla je die boeken open, dan merk je dat veel innovaties van nu vaak niet half zo modern zijn als we denken. Zo zijn de begrippen ‘circulariteit’ en ‘hergebruik’ niet louter iets van de laatste tijd.

In 1940 bestond het ‘Oude materialen en afvalstoffenbesluit’. In Artikel 2 lid 1 van dit besluit werd bepaald dat het:

“aan een ieder verboden is oude materialen en afvalstoffen te vernietigen, weg te werpen of op een zoodanige wijze te bewaren dat hierdoor hun waarde als grondstof voor industrieele verwerking wordt verminderd of tenietgedaan.”

Het begrip “Oude materialen en afvalstoffen” betekende op grond van Artikel 1:

“alle geheel of ten deele uit metaal, papier, karton, linnen, katoen, jute, wol, zijde, kunstzijde of andere vezelstoffen, huiden, vellen, leer, glas, rubber van elke soort, minerale oliën, celluloid, hoorn, been, kurk, dierlijk haar, borstels of veeren bestaande stoffen of voorwerpen, welke niet meer overeenkomstig hun oorspronkelijke bestemming worden gebruikt”.

Circulariteit blijft belangrijk

Circulariteit als dwingend wetsvoorschrift dus. Met forse geldboetes, gevangenisstraffen en voor opsporingsambtenaren de bevoegdheid om huizen binnen te treden en materialen direct in beslag te nemen. Dit besluit geldt al jaren niet meer en dat is maar goed ook. Ik ben geen liefhebber van dit soort overheidsingrijpen. Er zijn andere manieren om circulariteit te stimuleren dan via Oom Agent. Maar het blijf een heel belangrijk onderwerp. We moeten er als sector iets mee omdat we de verantwoordelijkheid hebben richting onze kinderen. En er valt stevig geld aan te verdienen.

NVB On Tour naar de ARN Afvalenergiecentrale

Voor wie wil weten hoe je van circulariteit een business-case kan maken gaan we op 2 november 2018 ‘on tour’ naar de ARN afvalenergiecentrale. NVB organiseert exclusief voor haar leden een unieke excursie waarbij je in de masterclasses wordt ondergedompeld in deze nieuwe manier van ondernemen. Ook kom je dan in contact met de koplopers uit de circulaire economie.

Circulaire verdienmodellen in de bouw. Ga mee 'On tour' naar afvalenergiecentrale ARN op 2 november 2018.
Meer info en aanmelden

[1] Voor wie meer over de serie wil weten: https://www.kb.nl/blogs/nederlandse-geschiedenis-en-cultuur/einde-papieren-schuurman-jordens