toevoegen aan agenda 2017-10-12 12:30 2017-10-12 17:00 Europe/Amsterdam ZEN platformbijeenkomst NOM nieuwbouw Het ZEN-platform werkt aan bijna energieneutraal tot energieleverende nieuwbouwwoningen, met de bewoner als uitgangspunt. Nul-op-de-Meter nieuwbouwwoningen vormen een belangrijk deel van de oplossing. Tijdens een speciale bijeenkomst, gecombineerd met een Samenwerkdag van de Stroomversnelling, gaan we de diepte in op alle aspecten en vragen rond Nul-op-de-Meter nieuwbouw. Zaalverhuur7 NVB Bouw info@nvb-bouw.nl

ZEN platformbijeenkomst NOM nieuwbouw

i.s.m. Stroomversnelling

Het ZEN-platform werkt aan bijna energieneutraal tot energieleverende nieuwbouwwoningen, met de bewoner als uitgangspunt. Nul-op-de-Meter nieuwbouwwoningen vormen een belangrijk deel van de oplossing. Tijdens een speciale bijeenkomst, gecombineerd met een Samenwerkdag van de Stroomversnelling, gaan we de diepte in op alle aspecten en vragen rond Nul-op-de-Meter nieuwbouw.  Deze bijeenkomst organiseren de Lente-akkoord partijen in nauwe samenwerking met de Stroomversnelling.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 12 oktober. De gehele middag staat in het teken van Nul-op-de-Meter nieuwbouw. In de verschillende sessies komen vrijwel alle aspecten van NOM aan bod.

Locatie: Zaalverhuur7 in Utrecht. De lunch staat klaar vanaf 12.30 uur. Het inhoudelijke programma duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje. Let op: deze keer zijn we genoodzaakt om kosten in rekening te brengen voor deelname.

Voor wie?

De bijeenkomst is gericht op deelnemers uit het ZEN platform en Stroomversnellingsleden met een nieuwbouwopgave. Ook overige ontwikkelaars, ontwikkelende bouwers, aannemers en woningcorporatie-medewerkers met plannen of intenties op het gebied van NOM zijn van harte welkom.

Kosten en aanmelding

Het aantal deelnemers is beperkt. Registratie vindt plaats op volgorde van aanmelding. Deelname voor leden van de Stroomversnelling is gratis. U dient zich wel te registreren. U kunt zich aanmelden via de nieuwsbrief die u van de Stroomversnelling heeft ontvangen. Voor de ZEN platform deelnemers en overige deelnemers bedragen de deelnamekosten € 95 excl. BTW per persoon.

Programma

 • vanaf 12.30
  Lunch
 • 13.00-13.45
  Actualiteit
  Tijdens het eerste half uur gaan we in op de actualiteit: wat zijn de laatste ontwikkelingen rond Nul-op-de-Meter, BENG en ZEN? Verder een dynamische weergave van concepten en oplossingen van Nul-op-de-Meter aanbieders en leveranciers, met daarin de nieuwste ontwikkelingen.
 • 13.45-14.30
  Ronde 1

  • BENG, ZEN en NOM Harm Valk en Simon Verduijn gaan dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen BENG, ZEN en nul op de meter. Hoe maak je je BENG woning NOM? En andersom? Aansluitend gaan we met elkaar in gesprek over de drie begrippen. Door: Harm Valk (Nieman Groep) en Simon Verduijn (stroomversnelling)

  • De businesscase voor corporaties. Hoe ziet de businesscase voor NOM nieuwbouw van sociale huurwoningen eruit? En waar moet je op letten bij het maken van nieuwbouwplannen? In deze sessie gaan we in op de financiële kansen die de EPV wetgeving biedt en de businesscase voor NOM woningen die hieruit voortkomt. Daarbij komen concrete praktijkervaringen aan bod en gaan we in op een aantal belangrijke aandachtspunten voor wie met Nul-op-de-Meter nieuwbouw aan de slag wil. Door: Sean Vos (SlimRenoveren) en Jeffrey Mennen (stroomversnelling)

  • NOM, inkopen & prestatiegarantie afspraken. Van aanbesteden naar inkopen en van contracteren naar afnemen. In deze sessie nemen we je mee in het proces van uitvragen van NOM concepten en prestaties tot en met het vastleggen van afspraken in de ontwikkelde afnameovereenkomst en wat daarbij komt kijken. We laten mooie voorbeelden zien en je krijgt de tooling mee. Door: Sjoerd Klijn Velderman en Jose van der Loop (stroomversnelling)
 • 15.00-15.45
  Ronde 2

  • NOM nieuwbouw en de nieuwe omgevingswet. Welke mogelijkheden heeft een gemeente om NOM nieuwbouw te stimuleren binnen het huidige en toekomstige wettelijke kader? We gaan in deze sessie in op het vervallen van de gasaansluitplicht voor nieuwbouw, het huidige bouwbesluit en de rol van de nieuwe omgevingswet. De regiemogelijkheden voor gemeenten op de energietransitie worden groter. Samen met jullie kijken we graag naar de kansen en uitdagingen die dit biedt. Door: Merel Phillipart en Sander Nieuwenhuis (stroomversnelling)

  • Monitoring: Gamechanger in de bouw. De stroomversnelling lanceert op 28 september een standaard voor monitoring die grote voordelen biedt voor alle betrokken partijen. Het hoe, wat en waarom van deze standaard wordt toegelicht en er wordt een doorkijk gegeven naar de mogelijkheden die deze ontwikkeling in de nabije toekomst biedt. Door: Maarten Hommelberg (stroomversnelling)

  • Do’s en don’ts bij Nul-op-de-Meter projecten volgens bewoners. Binnen stroomversnelling zijn er veel lessen geleerd over bewoners in renovatie trajecten. Veel lessen gaan over het proces welke in nieuwbouw uiteraard anders is. In deze sessie zal het daarom gaan over de beoordelingen van bewoners over hun nul-op-de-meter woning. Wat vinden ze leuk en wat niet? Deze beoordelingen kun je gebruiken bij het verbeteren van je nieuwbouw concepten. Door: Sanne de Wit (stroomversnelling)
 • 15.45-16.30
  Ronde 3

  • NOM Keur & kwaliteitsborging. Om de kwaliteit van de NOM woningen en garantie te borgen, heeft stroomversnelling het NOM-Keur ontwikkeld: een doordacht kwaliteitssysteem waarin getoetst wordt of de beloofde prestaties leiden tot een kwalitatief goede nul-op-de-meter woning. Aanbieders kunnen hun nul-op-de-meter product op basis van het NOM-Keur laten toetsen. Zo hebben gebouweigenaren en gebruikers de garantie dat het product voldoet aan de eisen die voor NOM-keur zijn vastgelegd. In deze sessie krijg je een compacte masterclass NOM Keur! Door: Sjoerd Klijn Velderman en Jose van der Loop (stroomversnelling)

  • Do’s en don’ts van Nul-op-de-Meter projecten volgens bewoners. Binnen stroomversnelling zijn er veel lessen geleerd over bewoners in renovatie trajecten. Veel lessen gaan over het proces welke in nieuwbouw uiteraard anders is. In deze sessie zal het daarom gaan over de beoordelingen van bewoners over hun nul-op-de-meter woning. Wat vinden ze leuk en wat niet? Deze beoordelingen kun je gebruiken bij het verbeteren van je nieuwbouw concepten. Door: Sanne de Wit (stroomversnelling)

  • BENG, ZEN en NOM Harm Valk en Simon Verduijn gaan dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen BENG, ZEN en nul op de meter. Hoe maak je je BENG woning NOM? En andersom? Aansluitend gaan we met elkaar in gesprek over de drie begrippen. Door: Harm Valk (Nieman Groep) en Simon Verduijn (stroomversnelling)
 • 16.30 – 17.00
  Afsluiting
  We nemen gezamenlijk de dag door en bepalen welke onderwerpen we de komende tijd moeten oppakken.
 • 17.00 – 18.00
  Borrel