toevoegen aan agenda 2017-03-07 12:30 2017-03-07 Europe/Amsterdam ZEN Platformbijeenkomst Met het platform ‘Zeer Energiezuinige Nieuwbouw’ (ZEN) stimuleren de vier brancheverenigingen van het Lente-akkoord een kanteling in de woningmarkt, waardoor energie niet langer een kostenpost is, maar juist een unique buying point voor de consument. Buitenplaats Sparrendaal, Driebergen NVB Bouw info@nvb-bouw.nl

ZEN Platformbijeenkomst

Met het platform ‘Zeer Energiezuinige Nieuwbouw’ (ZEN) stimuleren de vier brancheverenigingen van het Lente-akkoord (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB) een kanteling in de woningmarkt, waardoor energie niet langer een kostenpost is, maar juist een unique buying point voor de consument.

Tijdens de ZEN Platform-bijeenkomst op 7 maart bespreken we onder andere de stand van zaken rond BENG, gasloze nieuwbouw, ontwikkelingen en ervaringen rond de oplevertoets als kwaliteitsborging voor de bouw en het NOM-keur label van Vereniging Stroomversnelling; nu nog voor renovatie, straks ook voor nieuwbouw. Verder komt het perspectief van de bewoner uitgebreid aan bod.

Klik hier voor meer informatie.

Programma

 • 12.30
  Ontvangst met lunch, koffie, thee.
 • 13.00
  Opening en welkom door dagvoorzitter Jan Fokkema, directeur NEPROM.
 • 13.15
  Plenaire inleiding door Harm Valk (Nieman RI) over kader en stand van zaken rond BENG, en over 10 innovatieve technieken om energieneutraal wonen te realiseren.
 • 13.35
  Plenaire inleiding door Benno Schepers (CE Delft) over gasloze nieuwbouw: wat zijn de optimale alternatieven voor nieuwbouwprojecten, bekeken per soort wijk of buurt?
 • 13.55
  Vijf pitches (20 minuten) door praktijkcollega’s èn bewoners; 2-3 minuten per pitch.
 • 14.15
  Sessiereeks 1 (30 minuten) – keuze uit vijf deelsessies. Publiek stelt vragen, pitcher geeft antwoord. Pitcher heeft (behalve plenaire pitch) geen presentatie voorbereid, maar vertelt zijn ervaringen n.a.v. de vragen. Met o.a.

  Johan van der Stoel (bewoner en directeur Streamit in-store) als particulier opdrachtgever van zijn passieve energieneutrale vrijstaande woning. Waar liep hij tegenaan? Wat kan véél beter?

  Wietse Boonacker (Vivare, foto) over het eerste opgeleverde ZEN project in Renkum.

  Marco Hofman (bewoner en ISSO expert ventilatie) over het bouwproces bij zijn projectmatig te realiseren nieuwbouwwoning (EPC 0,4). Wat kan beter? Hoe wordt de klant ècht koning?

  Paul Musters van corporatie Stadlander over kwaliteitsborging bij oplevering.

  Eén item moet nog worden ingevuld. Wilt u uw projectervaring delen? Grijp uw kans en laat het ons weten.

 • 14.45
  Pauze
 • 15.25
  Sessiereeks 2 (60 minuten) – keuze uit drie deelsessies.

  Kennissessie oplevertoets: De recente ontwikkelingen en ervaringen van de oplevertoets als kwaliteitsborging voor de bouw. Door Kees Arkesteijn (ISSO, foto). Sessievoorzitter: Jan Fokkema (NEPROM) of Helen Visser (Bouwend Nederland).

  Kennissessie NOM-keur: Stroomversnelling zet het NOM-keur in de markt: met toetsing op ontwerp, op de uitvoering en op de instandhouding. Nu voor renovatie, in de loop van het jaar ook voor nieuwbouw. Wat betekent dit? Een expert van Stroomversnelling vertelt. Sessievoorzitter: Maarten Georgius (Aedes).

  Kennissessie Marketing: De marketing voor energiebesparing blijkt in het verleden altijd ‘mannelijk’ te zijn ingestoken. Niet slim, als vrouwen de eindbeslisser bij een woningaankoop blijken te zijn. Niels Götz (5plus1) vertelt over de recentste inzichten rond gendermarketing en energiezuinige woningen. Sessievoorzitter: Leendert Meijers (NVB).

 • 16.25
  Wrap up
 • 17.00
  Borrel
 • 18.00
  Einde