toevoegen aan agenda 2017-09-18 15:30 2017-09-18 18:15 Europe/Amsterdam NVB Topdebat Door het achterblijven van beschikbare woningen in de grote steden wijken mensen massaal uit naar andere populaire woonlocaties. Is dit verschijnsel tijdelijk of structureel? En waar stopt het? Inn Style Maarssen NVB Bouw info@nvb-bouw.nl

NVB Topdebat

Waar komen die 1 miljoen nog te bouwen woningen?

Door het achterblijven van beschikbare woningen in de grote steden wijken mensen massaal uit naar andere populaire woonlocaties. De ‘hittekaart’ van de woningmarkt in Nederland laat in dit verband zien dat de vraag op de woningmarkt zich geleidelijk uitbreidt van de Randstad richting de provincie. Is dit verschijnsel tijdelijk of structureel? En waar stopt het?

Download hier de presentaties:

Intussen verandert de samenstelling van onze bevolking. En dat is niet de enige ingrijpende verandering; wat betekenen digitalisering en robotisering voor de manier waarop we leven, wonen en werken? Nu al wordt gezegd dat fenomenen als de zelfrijdende auto en de hyperloop waarbij mensen zich in tien minuten van Groningen naar Amsterdam verplaatsen onze samenleving en dus ook onze (regionale) woningmarkten danig op de kop zullen zetten. Eigenlijk zoals de smartphone dat eerder deed met de economie en samenleving.

Bijna iedereen is het er over eens dat er de komende 20 jaar nog flink bijgebouwd moet worden. Maar de meningen lopen uiteen over de vraag waar de behoefte ligt, voor wie we bouwen en of deze behoefte wellicht te sturen is. De Randstad lijkt vol te zijn en in de regio is ook niet elke gemeente even enthousiast om de bouwcapaciteit ‘zomaar’ op te schroeven.

Programma

 • 15.30
  Ontvangst
 • 16.00
  Welkom

  Nico Rietdijk, Directeur NVB

 • 16.15
  Demografische trends en de vertaalslag naar de toekomstige woningbehoefte

  Jan Latten, bijzonder hoogleraar Sociale Demografie UvA

 • 16.45
  De gevolgen van veranderende mobiliteit (toekomstige vervoersstromen)

  Maarten Steinbuch, Scientific Director High Tech Systems Center Eindhoven University

 • 17.15
  Debat: Wat betekenen deze veranderingen voor het wonen
  Debat onder leiding van Felix Rottenberg

  Chris Kuijpers (Directeur-generaal Bestuur en Wonen, Ministerie van BZK)

  Adri Bom-Lemstra (Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland

  Jan Jaap Kolkman (Wethouder Deventer)

  Paulus Jansen (Wethouder Utrecht)

  Walter de Boer (CEO BPD)

  Helmich Heutink (Heutink Ontwikkeling en Bouw)

 • 18:15
  Einde Topdebat
  Aanvang borrel en dinerbuffet