Leestijd: 6 minuten

Flitsverslag ‘innovatie update’

NVB Verbinden in de regio - ‘innovatie update’

12 Oktober 2016

Wat een mooie dag was het op 10 oktober 2016 in Leiden. NVB leden en innovatieve startups waren naar de Meelfabriek in Leiden gekomen om daar kennis te maken met elkaar en elkaars innovatieve ideeën. De middag begon met een presentatie van gastheer Ab van der Wiel van NVB lidbedrijf Van der Wiel Bouw B.V. De transformatie van het industriële erfgoed ‘de Meelfabriek’ in hartje Leiden is een lang traject geweest, dat nogal wat voeten in de aarde had.

Maar het resultaat mag er zijn. Met behulp van een goede architect en een welwillende gemeente, blijkt het plan nu haalbaar en gaat de Meelfabriek omgebouwd worden tot LOFT- woningen, een hotel en tot gebouwen waar producten worden geproduceerd en verkocht. Van der Wiel licht toe hoe hij aankeek tegen de medewerking van de gemeente:“Als je een miljoen aan een architect betaalt wil je niet later horen dat de welstandcommissie het niet mooi vindt”. Gelukkig dacht de welstandcommissie actief mee.

“Disruptie geeft nu eenmaal frictie”

Na een korte rondleiding door een modelwoning van Van der Wiel, neemt Bart Molendijk van de startup Katapult het stokje over. Hij vertelt bevlogen over hun ambitie om de bouwwereld bekend te maken met de nieuwe innovaties, waarmee nu al op de technische universiteiten in Nederland wordt geëxperimenteerd.

Het is lastig om bouwbedrijven te overtuigen van de noodzaak om nu echt goed in de gaten te gaan houden wat daar allemaal gebeurt want, zo zegt Molendijk. “al die disruptie die er aan zit te komen gaat nu eenmaal frictie geven. Vroeg of laat wordt overkomt disruptie je als sector, hoe dan ook”.

“Soms wordt een goed idee geboren omdat je dochter op kamers wil in Amsterdam”

Molendijk leidt de aanwezigen vervolgens als dagvoorzitter langs de diverse innovators. Theo Bouwman van Woodyshousing vertelt dat zijn idee ontstond omdat zijn dochter op kamers wilde in Amsterdam, maar geen geschikte woonruimte kon vinden. Hijzelf - afkomstig uit de bouwindustrie - bedacht een modulair gebouwde woning, waarbij de materialen zonder tolerantie perfect in elkaar gezet kunnen worden. Het huis is elektrisch en digitaal te monitoren en daarom bovendien extreem zuinig.

“40% van het bouwgereedschap wordt niet gebruikt, 20% verdwijnt, 10% wordt gestolen. Een product dat dit oplost verkoopt zichzelf.”

Alexander Visser van Viloc neemt het stokje over en vangt aan met de opmerking dat innovatie nooit ontstaat als we er slechts presentaties over aan elkaar geven. Het vereist dat we ook daadwerkelijk risico’s durven nemen door elkaar na de presentaties aan te spreken en contactgegevens uit te wisselen. Als we de innovators nieuwe business gunnen, kunnen zij weer door ontwikkelen en wordt de innovatieslag alleen maar groter.

Het product van Visser, Viloc, lost het probleem op dat 40% van het bouwgereedschap niet wordt gebruikt, 20% verdwijnt en 10% wordt gestolen. Een fijn gevolg van het gebruiken van zijn systeem is bovendien dat ook helder wordt wanneer materiaal moet worden onderhouden. Heel België is al om, nu is het dus tijd dat de Nederlandse markt gebruik gaat maken van zijn techniek.

“Bouwvakkers moeten niet sjouwen, ze moeten bouwen.”

Wat kan je als verhuizer toevoegen aan de bouw? Dat vroeg Jaap Kooistra van Djinny Bouwlogistiek zich 6 jaar geleden af. Heel veel, zo bleek. Want bij binnenstedelijke bouwlocaties is vaak geen ruimte om materialen op de bouwplaats op te slaan en wil de bouwer ‘Just in Time’ en ‘Just in Place’ de materialen aangeleverd hebben. En laat dit nou hetzelfde kunstje zijn dat verhuizers al jaren doen: op het afgesproken moment de goederen niet tot aan de voordeur, maar tot in het huis, ontdaan van verpakkingsmateriaal, op de plek zetten waar het uiteindelijk moet komen te staan. Dit voorkomt volgens Van Iwaarden bovendien dat bouwvakkers bezig zijn met sjouwen en zorgt er dus voor dat ze weer kunnen gaan bouwen.

“Door mensen door een gebouw te laten lopen voordat het gebouwd is, zien ze meteen wat er verbeterd kan worden”

Ingmar Vroege van Bricks & Goggles begon ooit als app-bouwer. Toen hij echter voor het eerst een VR-bril zag, kocht hij er meteen een, zonder vooraf te weten wat hij er eigenlijk mee zou gaan doen. Maar kort nadat hij de bril voor het eerst gebruikt had, wist hij wat voor potentie het apparaat had. Met name voor mensen die huizen, gebouwen of boten van een tekening kopen, zonder te weten hoe het eindproduct eruit komt te zien.

Met zijn bedrijf ontwikkelde hij software waarmee mensen via een VR-bril virtueel door hun bouwwerk kunnen lopen. Toen het product voor het eerst in gebruik genomen werd, bleek al snel welke voordelen er nog meer aan zo’n VR-beleving zitten. Vroege: “Door mensen door een gebouw te laten lopen voordat het gebouwd is, zien ze meteen wat er verbeterd kan worden. Een pilaar die in de weg staat, valt op en kan dus nog in de ontwerpfase verplaatst worden”.

“De metselaar hoeft de baksteen al lang niet meer aan te raken. Toch maken we bakstenen nog steeds op het formaat van zijn handen.”

De laatste innovator van de dag is Bram van den Haspel van Lab3d. Zijn innovatie ontstond met het besef dat een metselaar vandaag de dag al lang geen bakstenen meer hoeft aan te raken. Toch maken we bakstenen nog steeds op het formaat van zijn handen. Vaak wordt de baksteen zelfs niet eens meer constructief gebruikt, maar gebruiken bouwers alleen een dun laagje steenstrips om de buitenkant van een gebouw de illusie te geven dat het met bakstenen is gebouwd. En dat terwijl een baksteen op traditioneel formaat lang moet bakken en af moet koelen.

Zoals met zo veel slimme innovaties bleek de oplossing voor de hand te liggen. Maak de baksteen zo klein (1cm x 1cm) dat hij in hele korte tijd afgebakken kan worden en laat een 3d printer de steentjes ‘pixel voor pixel’ verlijmen tot een gevelplaat. Door met verschillende kleuren baksteen en met dubbele lagen te werken kan de baktenen gevelbeplating in vormen en kleuren uitgevoerd worden die anders niet mogelijk zouden zijn. Hiermee kan bovendien traditioneel metselwerk op een goedkopere manier en met een veel hoger detailniveau gemaakt worden dan ooit voorheen een metselaar met de hand kon.

Na de presentaties werd ter plekke door cateraar ‘Heerlijk Heerlijk’ een warme maaltijd bereid. Iedereen bleef nog lang doorpraten in de Meelfabriek en veel contactgegevens werden uitgewisseld tussen NVB leden en de innovators. Onze conclusie: weer een geslaagde bijeenkomst voor de nieuwsgierige vastgoedprofessional!

Heeft u zich ook al aangemeld voor het NVB Jaarcongres? We ontmoeten u hier graag!