Leestijd: 1 minuut

Flitsverslag

DGA-masterclass Innovatie & Leiderschap

26 Oktober 2016

We kijken terug op een mooie en leerzame DGA-sessie. NVB organiseert sinds 2015 samen met de Nyenrode Business Universiteit diverse masterclasses speciaal voor de DGA’s van onze bouw- en ontwikkelbedrijven. Ditmaal was het onderwerp ‘Innovatie & Leiderschap’ onder de bezielende leiding van hoogleraar en innovatiestrateeg Jeff Gaspersz.

“Mooi om alles weer eens op een rij te zetten. Dit geeft gelegenheid om (jezelf) te toetsen.”

Hij bracht ons verrassende inzichten in de wereld van innovatie. Zo hoeft innovatie niet altijd iets groots te zijn. Kleine innovaties kunnen ook al heel bepalend zijn voor succes. En: innovatie is niet altijd per se iets nieuws. Het kan ook het (verrassend) verbinden zijn van reeds bestaande zaken.

In deze masterclass zochten we met elkaar het antwoord op de vraag: “Wat zijn effectieve acties om een kans gerichte, innovatieve mindset in uw bedrijf en bij uzelf te versterken? Een mindset waarmee nieuwe mogelijkheden voor verbeteringen en vernieuwingen zijn te ontdekken en te benutten. Wat vraagt dat van leidinggeven en hoe is daarmee de innovatiekracht van de organisatie te versterken?” Als voorbeeld werd Albert Einstein aangehaald, die vanuit een gepassioneerde nieuwsgierigheid steeds tot nieuwe dingen werd gebracht.

“Dit zouden veel meer NVB-leden moeten willen doen. Goed om onder DGA’s te zijn.”

Heel concreet gingen we aan de gang met ‘mind mapping’. Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. Dit is een ideale manier om creatieve en complexe (bedrijfs)processen in kaart te brengen en te ondersteunen. Jeff Gaspersz deelde op een interactieve wijze zijn inzichten hierover en gaf voorbeelden van praktische en gemakkelijk uitvoerbare ideeën en acties.

“Goed voldaan aan de verwachting. Geeft (nieuwe) inzichten.”

Ter afsluiting werd een ‘connected thinking’ sessie gehouden, waarin we met elkaar een groot aantal kansen voor de eigen organisatie formuleerden. De deelnemers verlieten de sessie met uiteenlopende ideeën over kansgerichte initiatieven die ze direct in de praktijk kunnen brengen. 


Een volgende DGA-sessie vindt plaats in het voorjaar 2017.