Leestijd: 2 minuten

Flitsverslag

Seniorenhuisvesting nu en in de toekomst

2 Maart 2017

Nederland vergrijst. In 2050 telt Nederland ruim 5.650.000 60-plussers. Dit stelt de bouwsector voor flinke uitdagingen, want waar gaan deze toekomstige ouderen wonen en hoe passen we onze woningbouwproductie aan op de wensen van deze groeiende doelgroep?

Deze vragen stonden centraal tijdens het seminar ‘Goed wonen is beter leven’ op 9 maart j.l., georganiseerd door NVB in samenwerking met Kenniscentrum 60plus. Decor voor dit seminar was het Woonzorgcomlex Margaretha in Kampen, dat recent werd verbouwd en een mooi voorbeeld is van een toekomstigbestendig en duurzaam woonmodel voor mensen met of zonder directe zorgvraag. Een gevarieerde groep van ruim honderd projectontwikkelaars, architecten, gemeenten en opdrachtgevers uit de zorg was aanwezig. De middag werd geleid door Guido Wallagh, partner-adviseur bij Inbo, die de sprekers soms het vuur aan de schenen legde en erin slaagde veel interactie tot stand te brengen.

Nieuwe senioren niet oud

Trendanalist Herman Konings beet het spits af en stelde dat twee dingen heel belangrijk zijn binnen dit onderwerp. Allereerst, beschouw senioren niet als bejaarden, maar als een jongere generatie van pakweg 30 jaar. De nieuwe generatie senioren staat anders in het leven en heeft andere verwachtingen dan de huidige generatie. Daarnaast speelt technologie een steeds grotere rol in ons leven. Ook voor de woningbouw biedt dit mogelijkheden, maar laat het nooit overheersen. Behoud het evenwicht tussen high tech en high touch!

Nu al praktijk

Dat dit geen luchtfietserij is bewees architectenbureau LKSVDD met het ontwerp van WZC Margaretha. Maar ook Blauwhoed Studio heeft inmiddels met ‘Parkentree’ de eerste Senior Smart Living woonbuurt in Nederland gerealiseerd. Beiden lichtten hun projecten toe en konden rekenen op enthousiaste reacties. Ook inspirerend waren Peter Prak over de ‘Knarrenhof’ en Guido Scholtens over kangoeroewonen en ‘Kaap Hoorn’. In het boek ‘Wonen Zonder Zorg(en)’ presenteerde Otto Trienekens van de Veldacademie de resultaten van zijn onderzoek naar zorghuisvesting. Een mooi uitgangspunt voor de herbestemming van verzorgingshuizen naar woongebouwen voor ouderen.

Dit seminar toonde aan dat er al veel kennis en ervaring is op het gebied van seniorenhuisvesting, maar ook dat versnelling hard nodig is. Er is nog veel werk aan de winkel. Met elkaar moeten we nu de stappen voorwaarts gaan maken!