Leestijd: 2 minuten

Flitsverslag

Gevraagd: programmeurs in de bouw

23 Juni 2017

We leven in een tijd waarin technologische ontwikkelingen elkaar in een rap tempo opvolgen. Zo staan ons ingrijpende veranderingen te wachten op het gebied van robotica, IoT (Internet of Things), nieuwe materialen, biotechnologie, nieuwe bewerkingsmethoden, zelf-organiserende logistiek, quantum computers, artificiële intelligentie enz. enz. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de bouw?

Op 16 juni j.l. ging NVB op safari naar RDM Innovation Dock. Dé plek voor innovatie in de haven van Rotterdam. Waar vroeger beroemde schepen als het stoomschip Rotterdam werden gebouwd, biedt de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) nu plaats aan bedrijven, onderwijs en onderzoek die zich allen bezighouden met innovatieve oplossingen. De maakindustrie van de toekomst krijgt hier vorm.

Hard kijken

Geen betere plek om ons te laten informeren en inspireren over wat ons te wachten staat. Want dat deze ontwikkelingen impact zullen hebben op de bouwsector, dat is wel zeker. Volgens Bart Molendijk (Katapult) neemt deze impact ook nog eens exponentieel toe, doordat al deze ontwikkelingen op elkaar ingrijpen. Wat we daaraan kunnen doen? “Vooral hard kijken”, is zijn advies. “Wat verandert er waar en op welk niveau? Welke vernieuwingen dienen zich aan en in welk tempo? Welke tendensen nemen we waar in de maatschappij? Wat zijn de game changers in dat veld van verbindende en versnellende (radicale) vernieuwingen? En vanuit die voortdurende observatie komt het doen.”

Customized bouwen

Taco Hylkema ‘doet’ al. Met zijn bureau ‘Toplab Architects’ richt hij zich niet alleen op architectuur en ontwerp, maar ook sterk op research en strategie, om daarmee een goed antwoord te kunnen geven op de snelle en vloeibare veranderingen in de maatschappij en architectuur. Opensource software, cloud-services en nieuwe bouwtechnieken zijn in opkomst. Robots, drones en 3d printers veroveren in toenemende mate de bouwplaats. Wat betekent dit voor de ontwerper en andere leveranciers in de bouwketen? Voor Hylkema betekenen deze ontwikkelingen vooral mooie kansen. Wat dacht je van customized bouwen? Complexe(re) vormen hoeven niet langer duurder of tijdrovender te zijn dan simpele.

Toekomstmuziek

Dit klinkt ons als (toekomst)muziek in de oren, maar de toekomst is dichterbij dan je denkt. Tijdens de tour door RDM Innovation dock demonstreerde Studio RAP ons hun slimme, duurzame projecten volledig gebouwd door robots. Liet RAMlab ons zien wat zij kunnen met 3D-printing. We leerden hoe we apparaten kunnen verbinden met het internet. En tot slot mochten we de HoloLens ervaren van InSpark. De Microsoft HoloLens integreert de digitale wereld in de echte wereld (augmented reality). Hierdoor is het mogelijk bouwtekeningen driedimensionaal weer te geven op de bouwplaats of een hologram van een gebouwontwerp te tonen aan de klant. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de talloze mogelijkheden die de HoloLens biedt. En ook dit is nog lang niet uitontwikkeld.

Deze NVB Safari liet zien welke nieuwe technieken er zijn en welke mogelijkheden deze bieden voor de bouwsector. Maar ook dat er een verschuiving plaatsvindt van hardware naar software, waardoor er steeds meer programmeurs nodig zullen zijn in de bouw. Wie denkt dat dit nog jaren duurt, heeft het mis. Het gebeurt al!