Leestijd: 3 minuten

Flitsverslag

“Groen durven denken en doen!”

NVB Jaarcongres 2017

21 November 2017

Voor haar jaarcongres met als thema ‘Groene groei? Ja, (na)tuurlijk in de bouw!’ had NVB voor een nieuwe locatie gekozen in de veelzeggende plaats Groenekan. Hier ontving dagvoorzitter Rick Nieman echte voorlopers op het gebied van groene woonconcepten en duurzame businessmodellen.

Saskia van den Muijsenberg, mede-oprichter van BiomimicryNL, bood de zaal een geheel nieuwe kijk op innovatie met de natuur als belangrijkste inspiratiebron. “We zouden de natuur als één groot R&D-lab moeten beschouwen. De natuur heeft immers al 3,8 miljard jaar ervaring.” Ze noemde een termietenheuvel waar warme lucht de heuvel via de bovenkant verlaat en verse lucht via openingen vlakbij de grond binnenkomt, waarna ze eerst wordt gekoeld via ondergrondse ruimtes. Hoewel er ventilatoren voor nodig zijn om dit proces na te bootsen, kost de warmtehuishouding minder dan 10 procent van de energie die een ‘conventionele’ koeling in een gebouw van die omvang zou kosten. Saskia spoort de bouwsector aan bewust om te gaan met grondstoffen. Ze kreeg vervolgens de lachers op haar hand toen zij dit demonstreerde aan de hand van betonconstructies die ook van luchtbollen kunnen worden voorzien. Dit deed wel erg denken aan de omstreden bubbledeckvloeren. Haar boodschap bleef echter ongewijzigd.

Randall van Poelvoorde, RobotXperience, liet zich op het podium vergezellen door robot Pepper ter illustratie van de robotisering. Rick Nieman liet zich als dagvoorzitter echter nog niet door de robot van het podium stoten. Kennelijk voelde dit nog een stap te ver. Toch moeten we ons volgens Van Poelvoorde beseffen hoe snel de exponentiële groei van technologische ontwikkelingen gaat. Volgens hem bevinden we ons in het oog van de orkaan, waardoor we niet door hebben welke wervelwind zich om ons heen voltrekt.

“Als wij het niet doen, wie dan wel? Het moment is NU!”

De afgelopen jaren is er al best veel focus gelegd op energiezuinige gebouwen en zijn er geweldige stappen gezet. Tegelijkertijd stelt de consument steeds meer eisen aan zijn gezondheid en in bredere zin aan zijn welzijn. Op de bank bij Rick Nieman schoven aan Leen van Dijke, voorzitter Stroomversnelling en Niels Götz, consumentenpsycholoog. Van Dijke wees de aanwezigen op de noodzaak om te investeren in duurzaamheid. In 2050 moetenwe van het gas af zijn en de consument zal niet anders meer willen. Wie nu geen vaart maakt is volgens Van Dijke straks ‘out of business’. Dat de consument hier nog niet extra voor wil betalen heeft volgens Götz vooral met de communicatie te maken. We moeten volgens hem in onze communicatie de focus verleggen van ratio (een schonere wereld voor de volgende generaties) naar emotie (veiligheid, gezondheid). En daarbij de rol van de vrouw als beslisser niet onderschatten. Dit laatste tot hilariteit van de zaal. Kennelijk was dit voor velen zeer herkenbaar. Een aantal NVB-leden heeft al de stoute schoenen aangetrokken en gezondheid en duurzaamheid geïntegreerd in bestaande woonconcepten. Marc Hoedemakers, directeur Hoedemakers bouw en ontwikkeling doet dit met de ontwikkeling van een ‘Healthy Home’. Hoedemakers: “We leven 21 uur per dag binnenshuis, dus we moeten zorgen dat ook het binnenklimaat op orde is.” Hans ter Steege, directeur Ter Steege Bouw Vastgoed, heeft met zijn project ‘Indië’ in Almelo een compleet bedrijfsterrein herontwikkeld met behoud van bestaande, karakteristieke elementen. Een deel ervan fungeert als ‘duurzaamheidsproeftuin’ met verschillende energieconcepten.

‘Last but not least’ deed duurzaam ondernemer en eerste energiecommissaris Ruud Koornstra een emotionele oproep om echt aan de slag te gaan, want als wij het niet doen, wie dan wel? Het moment is NU! Hij riep het publiek op om vooral groot te blijven dromen. “Dromen is dat wat ons nog onderscheidt van robots en waarmee ontwikkelende bouwers het verschil kunnen maken voor een betere wereld”, besloot Koornstra.

Met dit jaarcongres heeft NVB haar leden weer weten te inspireren waar het gaat om ‘groen’ denken. Zo draagt ook NVB haar steentje bij. En dat doet zij inmiddels al 85 jaar, want dit jaarcongres was tegelijkertijd een lustrumfeest voor de vereniging.