Leestijd: 1 minuut

Flitsverslag

Verovert blockchain de vastgoedwereld?

NVB Café 31 januari 2018

Geschreven door Paula van Dijk op 2 Februari 2018

Waar de handel in bitcoins nog geen vier jaar geleden alleen iets voor ‘cowboys’ was, raakt men er nu steeds meer van doordrongen dat de achterliggende blockchain-technologie de wereld fundamenteel zou kunnen gaan veranderen. Maar wat is Blockchain nu precies? En wat heeft de vastgoedsector eraan? Op 31 januari 2018 was Dennis de Vries van KPMG te gast bij het NVB Café om deze vragen te beantwoorden.

De FLUOR Bar in Amersfoort was gevuld met een mooie mix van enerzijds vastgoedprofessionals die dit onderwerp al enige tijd met grote belangstelling volgen, en anderzijds een enkeling voor wie het onderwerp nog helemaal nieuw was. Bij blockchain gaat het natuurlijk al gauw over bitcoin. Maar het is veel breder dan dat, benadrukt De Vries. Met blockchain hebben we een andere manier van waardeoverdracht gevonden – via internet en zonder een derde (betrouwbare) partij erbij te betrekken. Dit gaat veel verder dan alleen ‘geld’.

Gezamenlijk experimenteren

Dat blockchain de wereld gaat veranderen en ook de vastgoedsector veel kansen biedt, daar is Dennis de Vries van overtuigd. Maar het is aan de sector zelf om dit te onderzoeken en de waarde ervan in te schatten. “Hoe zien huidige processen eruit? Wat levert besparingen op? Maak een shortlist van ideeën en experimenteer samen met andere bedrijven in de keten”, beveelt hij de sector aan. “Want dát is waar blockchain over gaat.”

Nog maar het begin

Tijdens de aansluitende borrel werd nog druk over dit onderwerp doorgepraat en gedachten uitgewisseld. Iedereen was het er wel over eens dat blockchain ook in de vastgoedsector een rol van betekenis kan spelen. Dit NVB Café was nog maar het begin en gezien het enthousiasme van de deelnemers zeker voor herhaling vatbaar.