Leestijd: 1 minuut

Flitsverslag

Circulaire economie in de bouwsector – op zoek naar de verdienmodellen

5 November 2018

Op vrijdag 2 november mochten NVB-leden weer ‘ on tour’. Thema: ‘ circulaire economie in de bouwsector – op zoek naar de verdienmodellen’.

Het mobiele koffiebuffetje op de regenachtige parkeerplaats van het Honig Complex maakte van de eerste kennismaking toch een gezellige aangelegenheid. Gelukig hadden we de paraplu’s de rest van de dag niet meer nodig omdat het ochtendprogramma zich verder binnen afspeelde.

Bij ARN maakten we kennis met een gepassioneerd ondernemer (Gerard van Gorkum) die al jaren circulariteit hoog in het vaandel heeft staan. Zijn businessmodel start bij ons afval. Ongelooflijk interessant was het om de weg van ons afval te volgen – gelukkig per bus anders hadden we deze excursie vanwege de stank waarschijnlijk niet overleefd… Maar wat een indrukwekkend proces!

“Niet alleen in materialen maar zeker ook in de samenwerkingsprocessen valt veel voordeel te behalen op het vlak van circulariteit.”

In de middag hebben we eerste stappen gezet naar circulaire acties in projectontwikkeling en (woning)bouw. The Green House in Utrecht diende als voorbeeld. Niet alleen in materialen maar zeker ook in de samenwerkingsprocessen valt veel voordeel te behalen op het vlak van circulariteit. De investeringen hoeven ook echt niet alleen door de ontwikkelaar gedaan te worden. Het gaat écht om anders denken en samenwerken waar elke partner in de keten een aandeel in heeft en neemt en hier ook de revenuen van ontvangt.

De middag was te kort. Vanuit NVB doen we binnenkort voorstellen om samen met de circulariteitsexperts vervolgstappen te nemen in het verder verduurzamen van uw organisatie en product. Daar kunt u als NVB-lid dan op intekenen en meer op maat aan de slag gaan. Tot binnenkort dus!