Leestijd: 3 minuten

Flitsverslag

Lessons learned Toronto

Flitsverslag NVB Bijeenkomst Toronto

3 Oktober 2019

NVB is naar Toronto afgereisd om te kijken naar de ontwikkelingen van smart cities. Wat kan onze woningmarkt leren van de nieuwe strategieën in Canada? René Beks, Erik van der Wal, Jan Adegeest en Peter Portheine deelden hun ervaringen tijdens de bijeenkomst in Helmond. Alles stond in het teken van de privacy van smart cities. Op welke manier worden deze digitale lagen geaccepteerd door bewoners die angstig zijn voor de privacy schending? Wat nemen we mee naar de ontwikkeling van onze eigen smart city? 

Volgens Erik van der Wal (Manager Digital BPD Ontwikkeling) zijn projectontwikkelaars in Toronto al volop bezig met het bouwen van smart cities. Zo vormt bijvoorbeeld het Distillery District een fraai staaltje stadsvernieuwing, dat geleid heeft tot een sfeervol stukje Toronto. “Toeristen en locals vertoeven hier graag”, aldus Erik van der Wal. Ook heeft het Regent Park Revitalization project voor gebiedsverbetering gezorgd. Regent Park was ooit berucht vanwege drugshandel en wapengeweld. Dat moest anders. Zo was het plan om ruim 2000 woningen in de sociale sector te vervangen voor zo’n 5500 vrijesectorwoningen. Een mooie toevoeging aan de woningvoorraad.  

Sidewalk Labs 

Sidewalk Labs, onderdeel van Alphabet en gelinkt aan Google, wil met nieuwe innovaties een gebied aan de waterkant van Toronto ontwikkelen. Zo vertelde Erik van de Wal (Manager Digital BPD Ontwikkeling) over het project Quayside dat de oostelijke waterkant open moet maken. Het project zit vol met ideeën om het gebied zo efficiënt en milieuvriendelijk te maken. Er wordt gelet op de betaalbaarheid en het materiaal van de woningen. Kleinere woningen zorgen voor meer woonoppervlakte en zijn goedkoper. De huizen worden gemaakt van hout. Daarnaast zet Sidewalk Labs zich in voor gebieden waar auto’s de wijk uit moeten. In Toronto zijn real estate, infrastructuur en technologie de belangrijkste drijfveren van de gebiedsontwikkeling.

Het architectenbureau gh3 is door Sidewalk Labs gevraagd om plattegronden te ontwerpen voor een modulair systeem. Jan Adegeest (Senior Urban Designer gh3) zal zich hierbij gaan focussen op de efficiëntie van een woning. “We willen weten hoe iemand in zijn woning woont”, zegt Jan Adegeest. Het is belangrijk dat deze plattegronden binnen dit systeem passen. Met unit flexibility kun je een woning eenvoudig groter of kleiner maken. In de fabriek van Sidewalk Labs worden houten kubusblokjes gemaakt om kleinere woningen te maken. Zo wordt gedacht aan opklapbedden en verschuifbaar meubilair.

Privacy schending Toronto

Volgens Erik van der Wal zijn de meningen over technologie verdeeld. Hoe gaan we om met data en privacy? Google staat daar niet heel goed bekend om. Wat willen we wel en niet met deze data? Niet iedereen is tevreden met een stad die meer controle heeft over onze digitale gegevens. Een Smart City Frictie zal uiteindelijk geld gaan verdienen met de data van de stad.

Vergelijking Nederland

Volgens Peter Portheine (directeur Brainport Smart District) krijgen we door de digitalisering steeds meer te maken met techbedrijven. De naam “Smart City” kan misleidend zijn en de privacy van bewoners schenden. Hoe vergoot je dan het vertrouwen van de bewoners?  “Het is vooral belangrijk om de samenleving bij de stad te betrekken. Wat vinden de bewoners belangrijk? ”, aldus Peter Portheine. De data moet voldoen aan het gebruik van de standaarden. “Wij moeten bepalen welke principes we wel en niet moeten hanteren”, beaamt Peter Portheine.

Smart city Helmond

Brainport Smart District initieert en faciliteert ontwikkelingen om te komen tot een slimme innovatieve wijk in Helmond. Het draait hier allemaal om de kwaliteit van het leven waarin de bewoners centraal staan. “We stimuleren op een alternatieve manier mensen milieuvriendelijker te laten leven”, aldus Peter Portheine. De Plus-Op-de-Meter woningen zijn onderdeel van een duurzame wijk die helemaal zelfvoorzienend is op het gebied van energie. Diverse grote maatschappelijke thema’s zoals participatie, mobiliteit, duurzaamheid en circulariteit staan hierbij centraal. Peter geeft het dataprobleem dat zich afspeelt in Toronto hier een kleine kans. “Als jij er woont, ben jij degene die het bestuurt en dat is niet Google”, zegt Peter Portheine.

Op 14 november 2019 organiseert NVB het jaarcongres. Tijdens dit congres gaan we het hebben over de digitale innovaties die mensen doen veranderen. Heb jij je al aangemeld? Dat kan via de onderstaande link:

https://bit.ly/30GHEaD