Leestijd: 1 minuut

Verduurzamen van bedrijfsterreinen en woningen

14 Oktober 2019

Vrijdag 11 oktober gaf Coen van Rooyen bij BNR Nieuwsradio zijn mening over de verduurzaming van woningen en bedrijfsterreinen. Uit onderzoek van TNO in opdracht van BNR bleek dat met het verduurzamen van bedrijfsterreinen meer CO2-uitstoot kan worden bespaard dan met de verduurzaming van onze woningen.

Het gaat volgens TNO om terreinen waar voornamelijk MKB-bedrijven zijn gevestigd. In totaal telt Nederland 3.500 van dit soort bedrijventerreinen. Het moet haalbaar zijn om 250 daarvan energiepositief te maken in 2030. Alleen daarmee wordt al 5 megaton aan CO2-uitstoot bespaard. 

Volgens Coen van Rooyen is dit goed nieuws: ‘De miljarden voor het klimaatakkoord moet men uitgegeven op de plekken waar verduurzaming het beste rendeert. Als verduurzaming het beste werkt op de bedrijfsterreinen, zoals TNO aangeeft, is het verstandig om het geld daaraan uit te geven’.

Voordeel verduurzaming woningmarkt

Wel moeten we voorzichtig zijn met het terugschroeven van investeringen in verduurzaming van woningen. ‘Woningen verduurzaam je, omdat het veel comfortabeler wonen is en het is uiteindelijk fijner voor je portemonnee. Je houdt er meer geld aan over’, aldus Van Rooyen. Iedere verstandige investering die je nu kan doen, moet je ook nu doen. Het klimaatakkoord is immers niet de enige reden waarom we woningen aan het verduurzamen zijn.

Nadeel verduurzaming woningmarkt

Wel merkt Van Rooyen op dat nieuwbouwwoningen door verduurzaming steeds duurder worden. Voor starters is de woningmarkt inmiddels bijna onbetaalbaar geworden. Maar liefst 2% van de woningen zit onder de twee ton. De kosten van de woningen zijn de afgelopen jaren heel erg omhooggegaan. ‘Iedere woning is self-sustaining en huizen worden volgeplant met zonnepanelen’, aldus Van Rooyen. De vraag is of deze investering dan ook effectief is. Veel zonnepanelen worden volgens Coen van Rooyen aangesloten op een elektriciteitsnet dat daar niet voor geschikt is. Niet iedereen is overdag in zijn woning en maakt gebruik van deze zonnepanelen. Op de bedrijfsterreinen werken mensen als de zon schijnt, en de energie die hier wordt opgewekt kan dan ook direct gebruikt worden.

Luister het fragment terug via BNR.