Leestijd: 1 minuut

Nieuwbouw nu al in kritieke toestand

31 Oktober 2019

Het aanbod aan nieuwbouwhuizen daalt al zes kwartalen op rij, het aantal afgegeven bouwvergunningen loopt terug en minder kopers staan te trappelen om nieuwbouw te kopen. Dat blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningen van de TU Delft. In een AD-artikel geeft NVB in haar reactie aan dat het bouwtempo best omhoog mag.

Ook de leden van NVB willen graag dat er meer nieuwe woningen gebouwd worden, maar zo makkelijk is dat niet. Daar is hulp van anderen bij nodig. 

Naast het stikstofprobleem hebben de bouwbedrijven helaas te maken een groeiend gebrek aan geschikte bouwlocaties, capaciteitsproblemen bij gemeenten, zwaardere duurzaamheidseisen en een tekort aan personeel. Bijbouwen is zeker nodig, maar blijkt helaas een taaie opgave te zijn. Dat zegt onze woningmarktonderzoeker Jannes van Loon in het interview met het AD. Behalve dat dit invloed heeft op het bouwtempo, zorgt het ook voor een hogere kostprijs van nieuwe woningen.

Volgens de monitor koopwoningen van de TU Delft zit de huizenprijs inmiddels al op een ongekend hoog niveau van ongeveer 375.000 euro. Dat is 10 procent méér dan een jaar geleden. Hoewel hier extra kwaliteit tegenover staat, blijkt dit voor een groeiend aantal potentiële kopers niet financieel haalbaar. 

Er is een mismatch tussen wat mensen kunnen betalen en wat er wordt gebouwd. De focus ligt nu vooral op het bouwen voor het hogere segment, zo beaamt ook Jannes van Loon. Een groeiend aantal bedrijven erkent inmiddels deze mismatch. Ze zijn daarom bezig om in toekomstige plannen meer accent te leggen op het bouwen van woningen voor de middengroepen.

Lees het volledige AD-artikel: https://bit.ly/2JyX3Ec