Leestijd: 1 minuut

Piet Adema bij radioprogramma 1OP1

Veel meer bouwlocaties zijn nodig, 75.000 woningen per jaar onhaalbaar

13 Januari 2020

Onze voorzitter Piet Adema was vanochtend te horen bij het radioprogramma 1op1. Adema denkt niet dat het kabinetsvoornemen om jaarlijks 75.000 nieuwe huizen te laten bouwen gehaald kan worden. Volgens Adema schort het vooral aan nieuwe bouwlocaties. “Zelfs als de stikstofproblemen én de Pfas-kwestie is opgelost, kan er niet voldoende gebouwd worden door gebrek aan locaties.”

Beluister het hele radiofragment hier

Volgens Adema moeten we doorpakken op de woningmarkt. Veel meer bouwlocaties zijn nodig, want daar gaat het echt vastlopen. Het kabinet kan meer doen om provincies en gemeenten te motiveren om meer locaties te realiseren. “Geef gemeenten die komen met nieuwe locaties een premie 1 op 1, waardoor zij gestimuleerd worden om bouwlocaties te realiseren”, aldus Adema. 

Adema vindt dat veel gemeenten falen in hun taak om bouwlocaties aan te wijzen. Gemeenten hebben op dit moment een ondercapaciteit aan kennis en mankracht om zo’n vergunningsverlening tot een goed einde te brengen. We bouwen veel binnenstedelijk en daarnaast zetten we in op dure locaties. Zo worden woningen gebouwd die niet aansluiten op de markt. Dit moet anders kunnen! “Kun je op een verantwoordelijke en een natuurinclusieve manier buiten de rode contouren bouwen?”, aldus Adema. 

Het Schone Luchtakkoord

Vandaag ondertekent minister van Veldhoven Het Schone Luchtakkoord dat ook consequenties zal hebben voor de bouwbedrijven die schoner moeten gaan bouwen. Volgens Adema zijn de bouwers al volop bezig met schoon materieel, maar kan niet alles van de ene op de andere dag worden vervangen. “We komen uit een crisis en weinig bedrijven hebben nog vet op de botten. Als ze versneld moeten afschrijven, is dat kapitaalvernietiging. En je kunt ook moeilijk de rekening bij de consument leggen.” 

Adema pleit daarom voor een vorm van compensatie net als bij de warme sanering in de agrarische sector. “Daar zal dan een regeling voor moeten komen, fiscaal of anders.”