Verkopen nieuwbouwwoningen per maand
vanaf 1997

In de maand januari hebben de gezamenlijke woningbouwers en ontwikkelaars 2.649 nieuwe woningen verkocht. Dit is een daling van 3% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De oorzaak voor het teruglopende aantal verkopen ligt aan de aanbodkant. De verkoop had met het grootste gemak veel meer kunnen zijn als er genoeg aanbod was. Maar de schappen van de ontwikkelaars (vooral als het gaat om eengezinswoningen) zijn al te lang te leeg. Allereerst is er een groot tekort aan vakmensen, materialen en componenten in de bouw. Maar ook de beschikbaarheid van haalbare harde bouwlocaties is een steeds grotere uitdaging aan het worden. Het is de afgelopen maanden zelfs steeds vaker de combinatie van stroperige procedures, (soms) lakse gemeenten en de gebrekkige medewerking van provincies bij projecten in de uitleg, die de sector parten spelen.

Naar wij verwachten zullen ook in 2019 de verkoopaantallen onder druk blijven. Dit zal er voor zorgen dat het probleem van ‘de handjes’ vanzelf afneemt. Dat kunnen we helaas niet zeggen van het gebrek aan bouwlocaties, dat juist aan scherpte lijkt te winnen.