Verkopen nieuwbouwwoningen per maand
vanaf 1997

In de maand mei hebben de gezamenlijke bouwers en ontwikkelaars 3.221 nieuwe woningen verkocht. Tot en met mei werden 3,4% minder nieuwe koophuizen verkocht vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Tot en met mei werden in totaal 14.175 nieuwe koophuizen geregistreerd. NVB verwacht voor heel 2018 uit te komen op zo rond de 35.000 verkochte nieuwe koophuizen in heel Nederland, wat achterblijft bij onze eerdere jaarprognose voor 2018. 

Dat de groei van het huizenpark al maanden tegenvalt heeft niets te maken met gebrek aan belangstelling, maar alles met de huidige schaarste aan bouwvakkers, materialen en bouwlocaties, aldus Nico Rietdijk, directeur van NVB. “De laatste jaren is de afstand tussen de woningvraag en het aanbod steeds groter geworden. Dat geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Steeds meer deskundigen vinden het daarom de hoogste tijd worden dat er een versnelling komt van de bouwproductie. Ook minister Ollongren is deze mening inmiddels toegedaan en bekijkt samen met lokale en regionale overheden en marktpartijen hoe de bouwproductie het best kan worden versneld. De actuele cijfers over de verkoop van nieuwbouwwoningen maakt deze urgentie alleen maar groter.”