Leestijd: 1 minuut

Nieuwbouw legt fundament voor groei in bouw

1 Juni 2015

Het herstel in de woningmarkt is structureel en vrijwel alle sectoren in de bouw profiteren hiervan. Zo zal de nieuwbouw waarschijnlijk sterk groeien en in 2015 de kar trekken in plaats van renovatie. Dat concludeert ABN Amro in zijn Visie op Bouw en Vastgoed 2015.

Het vertrouwen in de woningmarkt staat op een historisch hoog niveau. Er is herstel door een groei van transacties, licht stijgende huizenprijzen en een stijging van de orderportefeuille: van 5,5 naar 7,2 maanden. In 2014 kwam 40,5 procent meer orders binnen voor de bouw van nieuwe woningen dan in 2013. Ook het aantal transacties van koopwoningen zit in de lift en steeg met 39,4 procent, constateert de bank.

Bijna alle sectoren in de bouw plukken de vruchten van het herstel. Zo noteerden architectenbureaus in 2014 de eerste jaarlijkse omzetstijging sinds 2008. Ook installatiebedrijven rapporteerden hogere omzetten. Naast de markt voor bestaande woningen trekt in deze sectoren vooral de markt voor nieuwbouwwoningen sterk aan. Voor de hout- en bouwmaterialenindustrie geldt dat de omzet in 2015 voor het eerst sinds 2011 zal groeien, opnieuw met nieuwbouw als belangrijkste aanjager, aldus ABN Amro.

Om de vooruitzichten verder te verbeteren, moet de bouwsector zich volgens de ABN Amro meer gaan richten op de transformatie van gebouwen. Zo is het van belang dat er meer woningen beschikbaar komen waaraan in de komende jaren behoefte is. Door de vergrijzing en doordat mensen langer alleen blijven wonen, zijn kleine en aangepaste woningen nodig. Zo wordt ook leegstand voorkomen. In krimpgebieden kunnen leegstaande gebouwen worden omgebouwd tot woningen en op kansrijke locaties kunnen kantoren getransformeerd worden naar woningen of studentenhuisvesting. Daarnaast zijn veel scholen en zorggebouwen verouderd en moeten deze gerenoveerd worden.