Leestijd: 1 minuut

Lobbysucces: NHG-kostengrens blijft op €245.000

29 Maart 2016

De kostengrens voor de NHG blijft dit jaar op 245.000 euro. NVB had hier afgelopen december om gevraagd in een brief aan de minister.

NVB had aangedrongen op bevriezing van de NHG grens, omdat het kabinet eerst de grens wilde verlagen naar 225.000 euro, om deze vervolgens te brengen naar het niveau van de gemiddelde huizenprijs. Nu de gemiddelde huizenprijs momenteel echter op €238.000 euro ligt, zou dit leiden tot jojo’en met de NHG grens.

De brief van afgelopen december aan de minister is hier te vinden.

Gelukkig heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de NHG, nu overeenstemming bereikt met minister Blok, en wordt de eerder aangekondigde verlaging van de kostengrens per 1 juli naar€ 225.000 euro niet doorgevoerd. Vanaf 1 januari 2017 wordt de kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Dat de kostengrens niet daalt, is goed nieuws voor huizenkopers. Zij kunnen voor de aankoop van een woning met een prijs tot 231.132 euro blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG: een verantwoorde en betaalbare hypotheek met minder financiële risico’s.

De Kamerbrief waarin de minister het vasthouden van de kostengrens aankondigt is hier te raadplegen.