Leestijd: 1 minuut

Meer duidelijkheid over gemeentelijke kosten bij bouwplannen

6 Februari 2017

Wie op eigen grond een woning of een bedrijfspand bouwt of verbouwt, betaalt in veel gevallen niet alleen leges aan de gemeente. Vaak zal de gemeente ook een bedrag in rekening brengen voor de aanleg van openbare voorzieningen als groenvoorzieningen of nieuwe wegen.

Minister Schultz heeft nu bij ministeriele regeling de ‘plankostenscan’ vastgesteld, waarmee bepaald kan worden hoeveel kosten gemeenten bij een bouwproject of verbouwing maximaal mogen verhalen. Dit geeft gemeenten en bouwers sneller en beter duidelijkheid over de gemeentelijke kosten bij bouwplannen. De ministeriële regeling Plankosten Exploitatieplan 2017 is op maandag 6 februari in de Staatscourant gepubliceerd en zal op 1 april 2017 in werking treden.

Meer informatie?

De ministeriële regeling Plankosten is opgesteld in nauw overleg met Coen van Rooyen, jurist van NVB. Voor vragen over de regeling kunnen NVB leden dan ook contact opnemen met de juridische helpdesk via 070-3860204 of mail coen@nvb-bouw.nl.

Kostenscan

Ontwikkelaars en bouwers kunnen met de kostenscan vooraf beter inschatten welk bedrag zij ten hoogste aan de gemeente schuldig zijn. Voor gemeenten wordt het gemakkelijker om de plankosten te berekenen. Bij de regeling is een rekenmodel gevoegd waarmee gemeenten door het invullen van een aantal eenvoudige vragen de plankosten kunnen berekenen. Het resultaat is dat vergunningen sneller kunnen worden afgegeven en dat bouwers en ontwikkelaars sneller aan de slag kunnen.

Rekenmodel regeling plankosten exploitatiekosten 2017
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-infrastructuur-en-milieu/documenten/publicaties/2017/02/06/rekenmodel-regeling-plankosten-exploitatiekosten-2017

Regeling plankosten exploitatieplan
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-infrastructuur-en-milieu/documenten/regelingen/2017/02/03/regeling-plankosten-exploitatieplan