Leestijd: 1 minuut

Twee op de tien verkopen is nog maar een appartement

21 Maart 2017

Van iedere tien verkochte nieuwe woningen zijn er momenteel acht een eengezinswoning en slechts twee een appartement. Enkele jaren terug was de verhouding nog vier appartementen tegen zes eengezinswoningen. Dit heeft alles met het aanbod te maken. 

Uit angst voor onverkoopbare projecten hebben gemeenten en ontwikkelaars in de crisis de appartementenmarkt massaal de rug toegekeerd. Het aanbod van nieuwe appartementen bevindt zich daardoor al jaren in een sterk dalende trend. Dit verklaart het kleine aantal appartementen bij de verkoop. Zeker als we het vergelijken met de bestaande bouw, daar ligt het percentage appartementen in de verkoop ruim anderhalf keer zo hoog. 

Bron: Monitor Nieuwe Woningen. Weergave per 1e van elk kwartaal.

“Wat opvalt is dat de verkoop van nieuwe koopwoningen in 2016 verder is opgeschoven richting eengezinswoningen.” 

Starters trekken al lang niet meer alleen de kar. Allereerst is er de groep huurders met wat spaarcenten die graag verhuizen naar een middeldure koopwoning. Verder mag ook het dure segment (drie tot vier ton en meer) zich verheugen in een groeiende belangstelling. In de crisis viel in het bijzonder de markt van vrijstaande woningen stil, maar nu de doorstroming op gang komt, keert ook de populariteit van dit woningtype snel terug. 

Dit artikel is verschenen in NVB Thermometer Koopwoningen, voorjaar 2017. Meer lezen? Klik hier.