Leestijd: 2 minuten

Woningmarkt kan weer even ademhalen

niet persé optimistisch noch pessimistisch

4 April 2017

NVB is niet persé optimistischer noch pessimistischer over de vooruitzichten dan een jaar geleden. Voor dit jaar verwachten we een stabilisatie tot lichte groei van de verkopen, bij aanhoudende prijsstijgingen. Daarna worden de vooruitzichten (snel) ongewisser.

Een jaar terug voorspelden we voor 2016 een groei van de verkoop van nieuwe koopwoningen tot om en nabij de 33.000 woningen. We zagen toen al dat de grote groei weldra voorbij zou zijn. Uiteindelijk zijn het er in 2016 op de kop af 33.044 geworden. Het 1e halfjaar verliep daarbij overigens licht beter dan voorspeld, terwijl het 2e halfjaar licht tegen viel.

Gunstige vooruitzichten

Als we kijken naar de belangstelling bij de klant voor nieuwbouw, dan is optimisme voorlopig zeker op z’n plaats. Nieuwe woningen zijn meer dan ooit populair en relatief snel uitverkocht. Onze verwachting is dat die populariteit nog wel even aanhoudt. De rentevooruitzichten voor in elk geval nog dit jaar zijn gunstig en ook het vertrouwen van de consument in de woningmarkt houdt nog wel even aan. Evenzeer mooie opstekers zijn de economische groei, die voor dit jaar geraamd wordt op ruim 2%, en de afnemende werkloosheid. Wel zo prettig is natuurlijk ook dat het herstel op de woningmarkt breed gedragen wordt. De laatste maanden is bij de nieuwbouw steeds meer voor de doorstroming ontwikkeld. Ca. 30% van de verkochte nieuwe woningen is op dit moment duurder dan drie ton tegenover 23% vorig jaar. Door de stijgende woningprijzen staan minder huishoudens financieel onder water en ook dat stimuleert het vertrouwen van de doorstromer.

Aanbod blijft achter

In 2017 zou in theorie - en puur gegeven de enorme vraag in de markt - een verkoopstijging van 50% makkelijk haalbaar moeten zijn, tot 50.000 verkochte nieuwbouwwoningen. Toch is één ding zeker: dit aantal zal de sector in de verste verte dit jaar niet halen. Rekening houdend met de vele restricties in de markt zal de verkoop dit jaar blijven steken bij 32.000 à hooguit 35.000 nieuwe koopwoningen.

Welkome adempauze

Nu het beter gaat, is de verleiding groot om te denken dat de crisis niet meer terug komt. Tevreden achteroverleunen is er echter niet bij. De huidige dynamiek in de markt moeten we eerder zien als een welkome adempauze na een jarenlange crisis dan als een structurele verbetering. Laten we hopen dat deze adempauze nog even aanhoudt, zodat er genoeg tijd voor de sector is om zich voor te bereiden op het moment dat de rente onverhoopt weer stijgt en terugkeert naar voorheen normale rentes.

Dit artikel is verschenen in NVB Thermometer Koopwoningen, voorjaar 2017. Meer lezen? Klik hier.