Leestijd: 3 minuten

Thermometer

Van schaars naar zeer schaars

12 September 2017

De Nederlandse woningmarkt gaat op steeds meer plekken van schaars naar zeer schaars. Nieuwe koopwoningen zijn niet aan te slepen. Behalve dat de woningen vlotter verkocht worden, stijgen de prijzen ook snel. Het aantal transacties neemt nog steeds toe, maar aan de grote groei komt wel langzaam een eind.

Bij elkaar verkochten de gezamenlijke projectontwikkelaars en bouwers in het 1e halfjaar van 2017 17.487 nieuwe koopwoningen onder garantie. Dat is 4% meer dan in dezelfde periode een jaar geleden en het hoogste aantal halfjaarsverkopen in de afgelopen tien jaar. Al met al dus opnieuw een prachtig resultaat.

Download hier Thermometer Koopwoningen najaar 2020
5 minuten versie volledige rapport

Leden kunnen het volledige rapport gratis downloaden (u moet hiervoor INGELOGD zijn).

Geen lid? Dan kunt u de Thermometer hier aanschaffen.

Inmiddels is het vier jaar geleden dat ontwikkelaars en bouwers hun dieptepunt hadden bij de woningverkoop Zij kwamen vier jaar geleden in het 1e halfjaar van 2013 nauwelijks verder dan 6.500 woningverkopen. Sindsdien trok hun verkoop krachtig aan.

Met name in de eerste jaren direct na de crisis ging het crescendo, in 2014 met een respectabele plus van 58% en in 2015 met een dikke plus van 29%. Daarna raakte de fut er zo’n beetje uit. In 2016 liep het stijgingspercentage terug naar plus 10% en nu dus naar plus 4%.

Dat de grote groei eruit is, heeft niets te maken met gebrek aan belangstelling. Integendeel, er is juist veel vraag naar nieuwbouw. Nieuwe woningen zijn bijna niet aan te slepen, zo veel belangstelling is er. Zeker in de (groot-)stedelijke gebieden binnen de Randstad, maar ook in steeds meer gebieden erbuiten, is er veel meer vraag dan aanbod. We moeten terug naar het begin van deze eeuw, toen nieuwe woningen net zo snel uitverkocht waren als nu. Soms gaat het té snel. Gegadigden raken gefrustreerd. Ze denken dat ze geen kans meer maken en haken af.

De verkoop had met gemak veel meer kunnen zijn als er meer warme bouwlocaties waren geweest. Maar de beschikbaarheid ervan is een groeiende uitdaging aan het worden. Ook het gebrek aan geschikte warme ‘mensenhandjes’ is momenteel een belemmerende factor.

Sinds de crisis is het aanbod van nieuwe koopwoningen nagenoeg gehalveerd bij een verkoop die meer dan het dubbele is. De laatste jaren verkopen ontwikkelaars steevast meer woningen dan ze nieuw in het aanbod nemen. Ook gedurende de eerste maanden van 2017 was dat het geval. Zo meldden de gezamenlijke projectontwikkelaars en bouwers in het 1e halfjaar van 2017 ongeveer 16.330 nieuwe koopwoningen bij de garantie-instituten aan tegenover 17.184 verkopen. Het gevolg is een nieuwbouw koopwoningenmarkt, die in amper vier jaar tijd volledig is omgeslagen van een extreme kopersmarkt (met nauwelijks vraag) in een uitgesproken verkoopmarkt (met buitengewoon veel vraag).

De keuze voor potentiële kopers is navenant snel minder geworden. De koper kan - landelijk gezien - nog maar kiezen uit twee nieuwe woningen. Enkele jaren terug waren dat er nog ruim tien. De NVB drukt dit uit met de krapte-indicator. Wanneer deze indicator op 5 à 6 uitkomt, spreken we van een evenwichtige markt. Bij een lagere uitkomst - zoals nu - spreken we van een (extreem) krappe markt.

Dit artikel is afkomstig uit de NVB Thermometer Koopwoningen, najaar 2017. Leden kunnen het volledige rapport gratis downloaden (u moet hiervoor INGELOGD zijn).