Leestijd: 2 minuten

Zien is geloven bij BAM in Veenendaal

Verslag 3e etappe Fabriekstour, 10 januari 2019

10 Januari 2019

Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen of een groep van geïnteresseerde vertegenwoordigers van corporaties, bouwbedrijven en diverse brancheorganisaties nam op 10 januari deel aan de derde etappe van de Zien is geloven-Fabriekstour. Tijdens deze etappe presenteerden BAM Modulair Ontwikkelen en Bouwen hun visie op innovaties in nieuwbouw en renovatie. De Plug-and-Play NOM-energiemodule stond daarbij centraal.

Kim Zeeuwe, directeur BAM Modulair: “Onze prefabricage fabriek is uit pure frustratie ontstaan. Frustratie omdat bij ieder nieuw project, met zijn unieke oplossingen, telkens weer hoge percentages faalkosten terugkwamen. Tot wel 20 procent van de aanneemsom! Daarom hebben we in 2015 de eerste stappen gezet op de weg naar een vergaande standaardisering en modulaire ontwikkeling van onze producten. Het eerste resultaat daarvan is de modulaire distributiebaan.”

Inmiddels heeft BAM al verschillende stappen op het pad van modulair ontwikkelen en bouwen gezet. De door BAM ontwikkelde NOM-renovatie- en nieuwbouwconcepten worden op locatie plug-and-play geassembleerd. Door delen van woningen in een productiehal onder gecontroleerde omstandigheden te fabriceren, wordt een hoge kwaliteit gerealiseerd en worden faalkosten aanzienlijk teruggebracht. BAM garandeert de prestaties van haar NOM-woningen in combinatie met een onderhoudscontract, over een langjarige periode van 40 jaar. “Bovendien ontvangen de bewoners bij renovaties gegarandeerd een verlaging van de woonlasten”, zo rekent Tom Jongen, directeur BAM Renovatie Concepten de deelnemers aan de Fabriekstour voor. In de afgelopen jaren heeft BAM zo’n 700 NOM-renovaties in de bestaande bouw gerealiseerd. De NOM-renovaties zijn in bewoonde staat gerealiseerd. De voor- en nazorg en coaching in het gebruik van de installaties die BAM daarbij richting bewoners levert, resulteert in een hoge bewonerstevredenheid.

Plug-and-play NOM energiemodule

Volgens Jongen is de NOM energiemodule van BAM de stilste module die ooit is gemaakt. “De impact van NOM-installaties op het ruimtebeslag in woningen is vrij groot. Daarom hebben we het formaat van de NOM-module zo klein mogelijk gehouden. Alle installaties zijn geconcentreerd in het formaat van een keukenkast.”

BAM wil op termijn uiteindelijk overschakelen van een lineaire naar een circulaire productieproces. “De aarde is immers een gesloten systeem en met een traditionele wijze van bouwen putten we de grondstoffen van de aarde in sneltreinvaart uit. Deze omschakeling moet uiteindelijk een win-win situatie opleveren voor alle betrokkenen, bewoners, corporatie, bouwer en samenleving”.

  • Lees het volledige verslag van de derde etappe

Volgende etappe

De volgende etappes van de Fabriekstour vinden plaats op:

  • 31 januari in Arnhem bij Hegeman Bouwgroep
  • 6 februari in Wognum (Noord-Holland) bij Ursem Modulaire bouwsystemen en Schouten Installatie Techniek