Leestijd: 1 minuut

Thermometer

Starters kunnen steeds minder meedoen

25 Maart 2019
Meer informatie

Ik help je graag verder. Neem contact met mij op via:

Starters hebben het bijzonder zwaar op de woningmarkt. Hun leenmogelijkheden zijn vaak beperkt en het ontbreekt hen niet zelden aan het vereiste spaargeld. Bovendien zijn juist de prijzen van de woningen waar starters specifiek naar op zoek zijn - zoals kleine appartementen en tussenwoningen in een rij - van álle woningtypen het hardst gestegen.

Daarbij moeten we denken aan gemiddelde prijsstijgingen van 20% tot soms wel 30% in vergelijking met twee jaar terug, blijkt uit de NVB Thermometer Koopwoningen, voorjaar 2019. Hun maximale hypotheekruimte is tegelijkertijd evenwel niet of nauwelijks (mee)gegroeid. Met als resultaat: starters kunnen steeds minder meedoen.

Ontwikkelaars proberen soms de oplossing te vinden door kleine woningen te bouwen van bijvoorbeeld 50m² of minder. Maar ook dat loopt door de gestegen bouwkosten en hogere energetische eisen langzamerhand tegen z’n grenzen aan. Bovendien is het bouwen van kleine woningen relatief duur per m² woonoppervlak vanwege o.a. de aanwezigheid van openbare ruimtes (bij appartementen) en relatief dure voorzieningen als keuken, badkamer en installaties.

“De trend waarbij starters afhaken, is haarfijn zichtbaar op de hypotheekmarkt.”

Het aantal hypotheekaanvragen van starters zien we dan ook snel teruglopen. Zagen we een half jaar terug nog dat deze terugloop in hoofdzaak beperkt bleef tot de Randstad, inmiddels zien we daarbuiten evengoed een afnemende activiteit van starters. Vooral alleenstaande starters hebben het buitengewoon lastig. Volgens onderzoek van Calcasa is nog maar 5% van het aanbod koophuizen in Nederland bereikbaar voor de alleenstaande starter met HBO/WO. De leraar basisonderwijs, die voor zich zelf een starterswoning zoekt, heeft met 14% amper meer keus.