Leestijd: 1 minuut

Coen van Rooyen bij BNR Bouwmeesters over geluidsnorm

24 Augustus 2020

Vanmiddag start het nieuwe seizoen van BNR Bouwmeesters. Paul Laseur gaat in gesprek met Coen van Rooyen (algemeen directeur NVB-Bouw ) en Erik Roelofsen (woordvoerder Nederlandse Stichting Geluidshinder) over nieuwe geluidsregels die de woningbouw dreigen stil te leggen. Of doet de bouw het erger voorkomen dan het is? De podcast is hier te beluisteren:

https://www.bnr.nl/podcast/bouwmeesters/10418935/geluidsnorm-op-de-schop-bouw-gef-l-opt

Na stikstof, PFAS en de coronacrisis dreigt een nieuw probleem de woningbouwambities de kop in te drukken: een hele kleine aanpassing in de bestaande geluidsnorm kan zomaar de bouw van 380.000 woningen bekorten.

Als de nieuwe geluidsregels in 2022 ingaan, krijgen veel gebieden rond luchthavens de kwalificatie ‘slecht leefklimaat’ of zelfs ‘zeer slecht leefklimaat’. Daarmee wordt het vrijwel onmogelijk om huizen te bouwen. ‘Deze nieuwe normen geven sneller het label slecht locatiegeluid’, aldus Coen van Rooyen. Hierdoor wachten gemeenten langer met de goedkeuring van locaties. Dit is voor bouwbedrijven die locaties hebben afgenomen desastreus! ‘Het gaat hier ook om de locaties waar mensen willen wonen’, aldus Coen van Rooyen.