Leestijd: 1 minuut

Vastgoedsector trekt aan alarmbel over bouwleges Rotterdam

27 Februari 2014

Belangenverenigingen van bouwbedrijven, projectontwikkelaars en corporaties luiden de noodklok over de torenhoge bouwleges in Rotterdam. Zij roepen lokale politieke partijen op om de bouwleges tot belangrijk onderwerp van de gemeentelijke verkiezingcampagnes te bombarderen.

NVB schrijft dit samen met Neprom en Bouwend Nederland aan de Rotterdamse gemeenteraad. Daarnaast wijzen ze op de ongelijkheid die er bestaat omdat gemeenten zelf mogen bepalen hoe zij bouwleges berekenen. Zo kunnen deze in Rotterdam wel €75.000 duurder zijn dan in Utrecht bij eenzelfde soort gebouw.

Leges grote projecten te duur

Het systeem van kruissubsidiëring is hier een belangrijke oorzaak van, aldus de belangenclubs. Gemeenten willen de ambtelijke kosten dekken, maar tegelijkertijd kleine vergunningen voor bijvoorbeeld een dakkapel betaalbaar houden. Dit lossen ze in de regel op door bouwleges voor grote projecten duurder te maken. Het gevolg is dat de kosten van deze leges veel hoger zijn dan de gemaakte kosten.

De briefschrijvers willen dit systeem vervangen voor een algemeen geaccepteerd en betaalbaarder bouwlegessysteem. Ze vinden de gemeenteraadsverkiezingen een goed moment om hier aandacht aan te besteden.

Minister Blok heeft in november 2013 aangekondigd de betaalbaarheid en houdbaarheid van het gemeentelijke legessysteem te onderzoeken.

Brief raadsleden