Leestijd: 2 minuten

Thermometer

Thermometer Koopwoningen positief

11 Maart 2015

Verkoop nieuwe koopwoningen stijgt bijna 80%

Voorburg, 11 maart - De belangstelling voor nieuwe koopwoningen is enorm toegenomen.  Sinds de zomer van 2008 werden er niet zoveel nieuwe koopwoningen verkocht als in het laatste kwartaal van 2014. Dit blijkt uit de Thermometer Koopwoningen van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. De verwachting is dat deze stijgende lijn ook dit jaar doorzet. Maar het herstel is nog wel broos.

Optimistisch, dat is de Thermometer Koopwoningen van NVB over de nieuwbouwmarkt van koopwoningen deze keer zeker. Dit halfjaarlijkse onderzoek naar de actuele stand van zaken laat sinds lange tijd dan ook weer een flinke toename van het aantal verkochte nieuwe koopwoningen zien. Vooral het laatste kwartaal van vorig jaar gaat met bijna 80 procent meer verkopen dan in dezelfde periode van het jaar ervoor de boeken in als succesvol. In totaal verkochten de gezamenlijke ontwikkelaars en bouwers in de laatste drie maanden van vorig jaar 7582 nieuwe koopwoningen. Deze eindejaarsrally schrijft de Thermometer voor een deel toe aan kopers die nog even snel wilden profiteren van de verruimde vrijstelling van de schenkbelasting of de aanscherping van de  kredietnormen voor wilden zijn. “Niettemin was het 4e kwartaal van 2014 veruit het beste kwartaal sinds 2008. We moeten zelfs terug naar de zomer van 2008 voor zulke mooie verkoopcijfers”, aldus Nico Rietdijk, directeur van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.

De verwachtingen voor dit jaar zijn eveneens goed. Zo voorziet de Thermometer dat het aantal verkochte nieuwe koopwoningen dit jaar tussen de 28.000 en 30.000 woningen zal uitkomen. Dit is vooral goed nieuws voor de bouwproductie in het algemeen en voor de bouwbedrijven in het bijzonder. De totale woningbouwproductie, koop en huur tikte vorig jaar het all-time-low getal van 25.000 opgeleverde woningen aan. Omdat ook woningcorporaties weer huurwoningen laten bouwen verwacht NVB dat er dit jaar zo’n 40.000 huur- en koopwoningen worden opgeleverd.  “En als het herstel aanhoudt gaan we in 2016 richting de 50.000 woningen.”

Overigens is NVB in de Thermometer niet in elk opzicht onverdeeld positief. “Het herstel is namelijk nog heel fragiel”, benadrukt Nico Rietdijk. “Het is belangrijk dat de economie blijft groeien, dat de rente laag blijft en dat kwesties als Griekenland, Oekraïne en IS niet escaleren. Maar ook dat het kabinet stopt met het voortdurend aanscherpen van de leennormen.” Daarmee doelt hij op de recente forse aanscherping van de leennormen op advies van het NIBUD. Hierdoor kunnen in sommige gevallen consumenten 30% minder hypotheek krijgen. Door de huidige zeer lage rentestand lijken de gevolgen van deze maatregel nog wel mee te vallen. “Maar wanneer de hypotheekrente weer eens gaat stijgen en de leeneisen verder worden aangescherpt zal dat een nadelig effect op de woningmarkt hebben”, aldus Rietdijk.