Leestijd: 1 minuut

Woningbouw volgens BENG: do’s en don'ts

Lente-akkoord brochure

5 Februari 2017

In opdracht van het Lente-akkoord zijn in 2016 enkele woningconcepten aan de voorgenomen BENG-eisen getoetst, zowel grondgebonden woningen als hoogbouw. Hoe scoren deze concepten? Waar zitten knelpunten en welke verbeterpunten zijn er?

In deze nieuwste Lente-akkoord publicatie zijn de BENG-eisen toegelicht en do’s en don’ts beschreven. De brochure bevat de belangrijkste leerpunten uit de onderliggende onderzoeksrapporten van Nieman RI en DGMR en veel praktijkvoorbeelden.

Het duurt nog even, maar vanaf 1 januari 2021 moeten nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal zijn. Dat is vertaald in BENG-eisen. Deze eisen komen in de plaats van de huidige EPC.

In BENG wordt de energieprestatie uitgedrukt met drie indicatoren:

  • De energiebehoefte van het gebouw
  • Het primair fossiele energiegebruik
  • Het aandeel hernieuwbare energie

BENG plaatst de hele bouwkolom voor grote uitdagingen. Van begin tot eind moet het proces van ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en opleveren opnieuw worden doordacht. Bouwpartijen die klaar willen zijn voor de toekomst, doen er goed aan zich nu al op het nieuwe stelsel voor te bereiden. De brochure Woningbouw volgens BENG: do’s en don’ts voor energieneutraal bouwen (februari 2017) is daarvoor een handvat.

De zeer leesbare en toegankelijke brochure is gemaakt door de partners van het Lente-akkoord in nauwe samenwerking met RVO, en met input van veel bouwbedrijven en andere praktijkprofessionals.

Meer informatie kunt u vinden op deze website:

https://www.lente-akkoord.nl/lente-akkoord-brochure-woningbouw-volgens-beng-dos-en-donts/

Voor nog meer informatie of verdere vragen kunt u contact opnemen met ondergetekende.

Leendert Meijers
Adjunct-directeur NVB