Leestijd: 2 minuten

NVB blij met reactie minister Kajsa Ollongren

"Bouw woningen in het groen"

30 Januari 2018

‘Bouw woningen in het groen’. Dat zegt minister Kajsa Ollongren in een gesprek met De Telegraaf. Er moet volgens haar meer in ‘het groen’ aan de rand van stad en dorp worden gebouwd, want “met de huidige bouwplannen die voornamelijk over projecten binnen de stadsgrenzen gaan, redden we het niet”, zo valt vandaag te lezen in De Telegraaf. NVB is blij met deze reactie van de minister waarmee in een klap ook meer nuchterheid lijkt te komen in de discussie over het thema: ‘Waar komen die 1 miljoen nog te bouwen woningen? En hoe gaan we ze bouwen?’

Er is in de afgelopen jaren veel te weinig gebouwd. Voor een evenwichtige woningmarkt moeten er 80.000 woningen per jaar bij komen. Het waren er gemiddeld 50.000… Nu de bevolking harder groeit dan verwacht, stapelen de problemen zich op. Vooral provincies mogen best wat meer lef tonen om in het buitengebied (en vooral aan de stadsgrenzen) aan de slag te gaan. Dus ook daarom is het zo verheugend dat de minister overtuigd is van de noodzaak en positie wil kiezen.

Discussieert u mee over waar en hoe we kwalitatieve woningbouw in Nederland kunnen realiseren? Kom naar het NVB Topdebat op 23 april 2018.
Meer info en aanmelden

Uiteraard gaan we nu als NVB graag met de minister in gesprek over de concrete invulling ervan. Iedereen kan verzekerd zijn: de Nederlandse woningbouwers gaan heus niet al het groen volbouwen, daar is in de verste verte ook geen ruimte voor. De sector heeft hooguit 1% a 2% van het agrarisch terrein nodig om gedurende dertig jaar iedereen in Nederland netjes te huisvesten. Vanzelfsprekend is het de gezamenlijke verantwoordelijkheid van markt en overheid om de kwaliteit van zowel de gebouwde als de groene omgeving te waarborgen.

Rood en Groen kunnen het wat ons betreft prima samen doen. Op ons kan de minister rekenen!

Tijdens het 4e NVB Topdebat op maandag 23 april aanstaande zal minister Ollongren haar visie nader toe lichten. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Lees ook de reactie van NVB in De Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1604774/projectontwikkelaars-bouwen-in-groen-kan-niet-anders