Leestijd: 3 minuten

De ‘gezonde’ woning is veel meer dan een duurzame woning

Marc Hoedemakers (Hoedemakers bouw en ontwikkeling)

8 Januari 2018

“Men heeft geen idee hoe ongezond de binnenruimte van woningen vaak nog is”, stelt Marc Hoedemakers van Hoedemakers bouw en ontwikkeling vast. “En dat is eigenlijk jammer, omdat de ruimte waarin wij wonen ons veel meer comfort en energie zou kunnen opleveren.”

Download hier het NVB Boek voor de Bouw 2018 en lees de volledige interviews over 'groene groei' in de bouw.

download

In de werkkamer van de Brabantse familieondernemer is het prettig toeven. Het is duidelijk merkbaar dat Hoedemakers zijn vertrouwen in een gezonde omgeving ook doorvoert in zijn eigen leven. “Het is belangrijk dat niet alleen thuis maar ook op de werkplek de temperatuur aangenaam is en de lucht veelvuldig wordt ververst. Dat bevordert de productiviteit en vermindert het ziekteverzuim.”

Sector traag in beweging

Maar ondanks alle goede bedoelingen gaat het met de ontwikkelingen op dit vlak nog niet vlot genoeg volgens Hoedemakers. “Zolang je niet naar de kostenkant kijkt, is iedereen in Nederland positief over groene innovaties en -ontwikkelingen en duurzame concepten. Maar zodra een goed duurzaam idee duurder blijkt dan het bestaande plaatje, komt de sector maar traag in beweging.” En dat is zonde, vindt Hoedemakers omdat hij merkt dat klanten uiteindelijk vaak erg positief reageren zodra zij de effecten van die ‘gezonde’ innovaties hebben kunnen ervaren in hun eigen huis. In zijn ogen moet je als bouwer gewoon maar ‘doen’ en vooruit lopen in ontwikkeling omdat je dan minder risico loopt de boot te missen wanneer de consument erom gaat vragen. “Liever gaandeweg een en ander aanpassen dan afwachten.”

“Men heeft geen idee hoe ongezond de binnenruimte van woningen vaak nog is.”

Tempo verhogen met sprintsessies

In een poging het tempo van de ontwikkelingen te verhogen organiseert Hoedemakers bouw en ontwikkeling onder leiding van SPARK zogenaamde ‘sprintsessies’. Op die manier wil het bedrijf in korte tijd grote stappen zetten in de richting van de ontwikkeling van een ‘gezonde’ woning. Tijdens deze ‘sprint’-sessie wordt in teamverband gedurende 1-2 dagen intensief naar een eindresultaat toegewerkt, eventueel in samenwerking met co-makers. Hierbij is het volgens Hoedemakers belangrijk om de oogkleppen af te zetten en breder te kijken dan je eigen vakgebied. “Juist door zaken met elkaar te verbinden, kom je tot nieuwe  inzichten”, licht hij toe. Marc moedigt collega-bouwers aan om net als zij stappen te zetten richting een duurzamere en meer gezonde samenleving. “Wij zijn een relatief kleine speler op de markt en willen op dit gebied van techniek en innovatie graag samenwerken.”

Volume vergroten door samenwerken

Om ontwikkelkosten maar vooral ook kennis te kunnen delen heeft Hoedemakers zijn plan om een ‘Healthy Home’ te ontwikkelen ingebracht bij het NVB Innovatielab. Vanuit het Innovatielab zetten NVB-leden concrete stappen om hierin samen op te trekken. Dat delen is volgens Marc hard nodig omdat op die manier efficiëntievoordelen kunnen worden behaald.

Verder lezen?

Download hier het NVB Boek voor de Bouw 2018 en lees de volledige interviews over 'groene groei' in de bouw.

download