Leestijd: 4 minuten

Bouwen aan de toekomst op de fundamenten van het verleden

Hans ter Steege, Ter Steege Bouw Vastgoed

Geschreven door Paula van Dijk op 9 Januari 2018

Het decor van het interview met Hans ter Steege, directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed doet aan als dat van een filmset. Geen hele vreemde gedachte dacht ook de producent van het theaterspektakel ‘Het verzet kraakt’, dat zich hier de hele maand september afspeelde. We bevinden ons op het Indiëterrein, een voormalig bedrijfsterrein van textielfabrikant Ten Cate. 23 hectare grond dat Ter Steege in 2001 kocht voor herontwikkeling.

Download hier het NVB Boek voor de Bouw 2018 en lees de volledige interviews over 'groene groei' in de bouw.

download

Karakteristieke elementen als de oude watertoren en de sheddaken zijn er nog steeds terug te vinden. Maar daaromheen wordt volop gebouwd. Met behoud van deze oude, zo kenmerkende elementen van de voormalige textielfabriek, bouwt Ter Steege aan een nieuwe woonwijk op een steenworp afstand van het centrum van Almelo.

Herbestemming cultureel erfgoed

Tekenend voor Ter Steege is dat niet per definitie is gekozen voor sloop. “Wij kijken heel bewust welke kernwaarden we van het gebied kunnen behouden”, vertelt Hans ter Steege. “Anders wordt het gewoon een zoveelste nieuwbouwwijk. Nu ontleent de wijk zijn identiteit aan het rijke industriële verleden.” Win/win voor bewoners en milieu en niet in de laatste plaats voor Ter Steege zelf. “Indië verbindt de stad, het bestaande groen en het water. Herbestemming van cultureel erfgoed is uiterst duurzaam door het hergebruik van oude gebouwen. Wij zijn ons er zeer van bewust dat grondstoffen niet onbeperkt zijn. Zo gebruiken wij ons sloopafval bijvoorbeeld weer in de wegen. Onze ontwikkeling houdt niet op bij de bouw. Het gaat ook om het creëren van een duurzame leefomgeving.”

Duurzaamheidsproeftuin

In totaal worden op het Indiëterrein ruim 600 woningen gerealiseerd (koop en huur), variërend van eengezinswoningen, 2-onder-1 kapwoningen, seniorenwoningen, vrijstaande woningen en appartementen. Daarnaast is er ook ruimte voor bedrijven, commerciële dienstverlening en maatschappelijke functies. De huurwoningen in de Spoelerij, die hun bijzondere bouwvorm ontlenen aan de oorspronkelijke betonnen constructie, zijn in eigendom van Ter Steege zelf. “Dit is onze duurzaamheidsproeftuin”, licht Hans toe. “Vanaf 2050 moet Nederland gasloos zijn. Om dat te halen moeten we nu wél gas geven. In onze duurzaamheidsproeftuin brengen we drie verschillende energieconcepten in de praktijk. Type 1 voldoet aan het Bouwbesluit Plus (mét goede schil), type 2 zijn nul-op-de-meter woningen en type 3 is een energieneutrale tussenvorm. Bij normaal gebruik betaalt iedereen ongeveer dezelfde maandlasten, maar de verhouding huur- en energielasten wisselt per type woning. Ik ben erg benieuwd wat de invloed van de huurder zelf is op het energieverbruik.” Door dit te monitoren, hoopt Ter Steege hier meer over te weten komen. Wel erkent hij dat het nog wel drie jaar kan duren alvorens hier conclusies aan kunnen worden verbonden. “Maar”, benadrukt hij, “wij gaan hier dan ook niet voor een kortetermijnwinst. Wij vinden de lange termijnwinst voor mens en milieu minstens zo belangrijk.”

Verduurzamen bestaande woningen

“Met alleen het duurzaam bouwen van nieuwe woningen redden we het echter niet”, zegt Ter Steege. “Er ligt daarnaast nog een enorme opgave in het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Voor (sociale) huurwoningen maken de stijgende energiekosten een steeds groter deel uit van de totale woonlasten. Daarnaast wordt de lat op het gebied van wooncomfort steeds hoger gelegd. Een derde van onze omzet is tegenwoordig afkomstig uit duurzame renovatie. Door duurzame renovatie worden de energieprestaties van de woningen verbeterd en krijgen de woningen een aanzienlijk beter energielabel. Met name woningcorporaties schakelen steeds vaker onze expertise op dit gebied in.”

“Echt vakmanschap wordt steeds belangrijker.”

Vakmanschap

In 2011 vierde Ter Steege Bouw Vastgoed haar 100-jarige jubileum in de voormalige fabriekshal op het Indiëterrein. In al die jaren is de organisatie steeds breder gaan opereren en meer en meer een kennisbedrijf geworden.

Verder lezen?

Download hier het NVB Boek voor de Bouw 2018 en lees de volledige interviews over 'groene groei' in de bouw.

download