Leestijd: 1 minuut

Switch naar aardgasvrij

Wat doen we met woningen in de pijplijn?

11 September 2018

Sinds 1 juli 2018 moeten alle bouwaanvragen voor nieuwe woningen uitgaan van een energieconcept zonder aardgas. Woningen waar al een vergunning voor is aangevraagd, kunnen nog wel een aansluiting krijgen, maar het is gewenst om ook die aardgasvrij te maken. Anders moet het later – waarschijnlijk tegen hogere kosten – alsnog. Wat kunnen bouwpartijen doen om woningen die al in de pijplijn zitten, aardgasvrij te maken of op z’n minst daarop voor te bereiden?

Nieuwbouwwoningen krijgen geen aardgasnet meer. Er zitten echter nog 50.000 woningen in de pijplijn waar wel aardgas is voorzien. Voor een deel van die woningen moeten de ontwerpen worden herzien omdat er nog geen vergunning is aangevraagd. Wat is daarvoor de slimste oplossing?

Voor andere woningen is de vergunning al aangevraagd of verleend. Soms is de bouw zelfs al begonnen. Kunnen die woningen ook nog aardgasvrij worden gemaakt? En als dat niet meer lukt: wat kunnen bouwpartijen dan wel doen om te zorgen dat de bewoners later zonder al te veel hak- en breekwerk de switch kunnen maken?

De Lente-akkoord publicatie ‘Switch naar aardgasvrij’ (editie voor professionals) beschrijft maatregelen waar bouwpartijen in het stadium van ontwerp en bouw mee aan de slag kunnen. En wat betekent het voor bewoners om nu of op afzienbare termijn te switchen naar aardgasvrij? In samenwerking met de NVM en Vereniging Eigen Huis is er tevens een handreiking gemaakt die u ondersteunt in  de communicatie hierover met bewoners.Downloads

ZEN Brochure ‘Switch naar aardgasvrij’