Leestijd: 1 minuut

Thermometer

Thermometer Koopwoningen voorjaar 2019

12 Maart 2019

Nooit eerder groeide het woningtekort zo snel als nu. Toch laten de verkoopcijfers van de gezamenlijke woningbouwers en ontwikkelaars over 2018 stevige dalingen zien.

In de 2e helft van 2018 verkochten de gezamenlijke woningbouwers en projectontwikkelaars in Nederland 17.215 nieuwe koopwoningen onder garantie, zo blijkt uit de NVB Thermometer Koopwoningen voorjaar 2019. Dat is ruim 9% minder in vergelijking met een jaar geleden. De daling in het aantal verkopen komt geheel voor rekening van de eengezinswoningen.

De oorzaak voor het teruglopende aantal verkopen ligt aan de aanbodkant. De verkoop had met gemak meer kunnen zijn als er genoeg aanbod was. Maar de schappen van de ontwikkelaars (zeker als het gaat om eengezinswoningen) zijn al te lang té leeg. Nog altijd is er een tekort aan vakmensen, materialen en componenten in de bouw; dit zorgt voor hogere bouwkosten en daarmee voor vertragingen. Bouwplannen die soms meerdere keren terug moeten naar de tekentafel, omdat ze anders te duur worden, zijn geen uitzondering meer.

Thermometer Koopwoningen is een halfjaarlijkse uitgave van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, waarin wordt ingegaan op de stand van het marktbeeld en toekomstige ontwikkelingen.

Broeierig weer houdt aan, maar het wordt lokaal wel iets koeler