The Motown Movement

Op dit moment zijn duurzame bouwtechnologieën vaak ‘state of the art’ en nog  te duur of onbekend. Zodoende helpen alleen de mensen die het kunnen betalen mee tegen klimaatverandering. Drie architectuurstudenten van de TU Delft  willen deze technieken juist beschikbaar stellen aan iedereen, zodat iedereen iets kan doen tegen de klimaatverandering en hun energierekening kunnen verlagen. De studenten kochten een huis in Detroit (USA) om deze low-budget en do-it-yourself (DIY) op te lappen met alle duurzame renovatietechnieken die ze kunnen krijgen. Dit doen zij onder de naam: The Motown Movement.

In de jaren ‘50 hebben de rassenrellen en krimpende auto-industrie de ondergang van Detroit ingeluid. De stad staat nu bekend om zijn compleet leegstaande wijken, armoede en criminaliteit. Er is weinig geld en de achtergebleven bewoners wonen in verouderde huizen binnen een verouderde infrastructuur. Desondanks blijft de moedige Detroiter enorm positief en is er een sterke do-it-yourself cultuur ontstaan, waarbij men gebruik maakt van de beschikbare ruimte, materialen en vrijheid. Met het project ondersteunen de studenten deze ondernemende cultuur en de ontwikkeling naar zelfredzaamheid in de stad Detroit.

Community house

Het aangekochte huis is een vervallen, bakstenen tweegezinswoning aan Ford St, Detroit. De benedenwoning wordt het community house waar gratis workshops zullen worden gegeven over duurzaam bouwen. De bovenwoning wordt aan een gezin gegeven dat uit huis is gezet vanwege financiële problemen. Het demonstratiehuis zorgt ervoor dat het gezin zichzelf beter kan wapenen tegen de hoge energierekening en geeft ook inspiratie aan andere families, buurten, steden en landen. De methode van de studenten is toepasbaar in elk huis.

The Motown Movement

De drie architectuurstudenten aan de TU Delft: Bob Hendrikx (22), Dominik Lukkes (22) en Ronen Dan (22) hebben hun studie na de bachelorfase een jaar stop gezet om zich in te zetten voor de maatschappij. Ze transformeren het vervallen huis tot een zelfvoorzienende woning. In dit onderzoeksproject brengen zij onderzoek en educatie samen in een showcase: een menukaart van low-budget en do-it-yourself methodes voor het verduurzamen van een bestaand huis.

Lees ook: Delftse studenten laten Detroit zien wat duurzaam bouwen is

terug